Dodik, Krišto i Čović u Banjoj Luci: Postoji saglasnost oko evropskog puta BiH, ali ne i oko NATO

2
Radiosarajevo.ba
Dodik, Krišto i Čović u Banjoj Luci: Postoji saglasnost oko evropskog puta BiH, ali ne i oko NATO
Foto: Ringier / Dragan Čović i Milorad Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je poslije sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto i liderom HDZ Draganom Čovićem da postoji saglasnost oko evropskog puta BiH, ali da nema saglasnosti oko NATO.

"To poštujemo i tu nema nikakvih problema. Evropski put i 14 prioriteta treba da razmotrimo kako da riješavamo. BiH je pregovaračka strana i to mora da bude svima jasno. Razgovarali smo i o nekim kadrovskim rješenjima, razvojnim pitanjima, istočna interkonekcija za gas za koju smo zainteresovani. Možda ćemo sjesti za par dana da vidimo da se taj proces otkoči", rekao je Dodik.

Što se tiče rada, Vijeća ministara, Dodik je istakao da je zadovoljan kretanjima u pogledu donošenja odluka.

Komičan susret Enisa Bešlagića i Senada Bašića: "Važno je da se guramo"

Komičan susret Enisa Bešlagića i Senada Bašića: "Važno je da se guramo"

"Jedno su predstave koje pojedinci rade u javnosti, a drugo su konkretna djela. Mislim da bi mogli da uvedemo praksu da se sjednice Vijeća ministara povremeno održavaju zajednički sa vladama entiteta", istakao je Dodik.

"Malo je primjera u BiH da kao dva politička subjekta, kao SNSD ispoštuju sve što je dogovoreno", naveo je Dodik.

"Nastavićemo u tom pravcu. To nije usmjereno protiv trećih", poručio je Dodik.

Hrvatski Nacional: Čović je Putinov igrač, on i Dodik mogu zakomplicirati stanje u BiH

Hrvatski Nacional: Čović je Putinov igrač, on i Dodik mogu zakomplicirati stanje u BiH

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da vjeruje da Vijeće ministara mora imati izraženiju dinamiku u radu.

"Sve ono što je usaglašeno treba da ide brzo, a ono oko čega nema saglasnosti treba skloniti na stranu. Informisao sam gospodina Dodika i o pregovorima oko formiranja Vlade FBiH. Vjerujem da to ide u dobrom smjeru i da će do toga brzo doći. Vjerujem da će svi shvatiti da blokade nikom ne idu u korist", istakao je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o inicijativi Denisa Bećirovića za pokretanje pitanja razgraničenja sa Srbijom, Dodik je rekao da je to trebalo još ranije raditi, ali da je to kočila SDA, piše Srpskainfo.

"Za na se je neprihvatljivo to da Bećirović nešto podzemnim putem pokušava da dogovara s NATO. Ne propušta priliku da kleveće mene lično i RS. Na tu politiku biće odgovoreno. On je jedan podanik, koji nema svoju politiku", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije