Dodik kaznio ministre zbog kašnjenja službenika

Radiosarajevo.ba
Dodik kaznio ministre zbog kašnjenja službenika
Više od 200 radnika zaposlenih u Administrativnom centru Vlade RS vraćeno je juče kućama jer su na posao došli tek poslije osam časova.

Milorad Dodik, premijer RS, potvrdio je da su zaposleni u Vladi RS juče ujutro vraćeni s posla, jer su došli poslije osam časova i poručio da je ova mjera tek početak.

Na pitanje kakve će mjere biti preduzete protiv nedisciplinovanih radnika, Dodik je rekao da će se to tek čuti.

"Postoji Pravilnik o radu, disciplinska odgovornost i to je nešto što mora da bude poštovano", kazao je premijer RS.

On je kazao da su radnici u upravi u privilegovanom položaju, prije svega, zato što rade u zgradi kao što je Administrativni centar, imaju sigurne i stabilne izvore primanja i moraju odgovornije da se odnose prema svojim obavezama, "a ne da ih shvate olako".

Premijer RS je zbog kašnjenja službenika na posao kaznio ministre sa 15 odsto umanjenja plate, saznaju "Nezavisne novine".

Takođe, radnici koji nisu došli na vrijeme na posao ići će pred Disciplinsku komisiju, koja će im izreći odgovarajuće kazne, u skladu sa Pravilnikom.

Mjere kažnjavanja samo vrh ledenog brijega

Potez premijera Dodika nije veliko iznenađenje pošto je on u više navrata izražavao nezadovoljstvo radom i slabim zalaganjem dijela administracije.

Nedavno je Dodik naložio da se počne i sa ocjenjivanjem državnih službenika, pritom ne isključujući mogućnost da u narednoj godini čak dođe i do otpuštanja.

Mjere prema radnicima koji kasne su samo vrh ledenog brijega u zavođenju reda u Administrativnom centru, saznaju "Nezavisne".

Prema neslužbenim informacijama, počela je i "akcija" rigoroznijeg praćenja automobila iz Vladinog voznog parka, jer je primijećeno da te automobile pojedinci često koriste u privatne svrhe i to van radnog vremena.

Jedan Banjalučanin je ispričao da je službeno vozilo Vlade viđao u večernjim časovima tokom vikenda, parkirano ispred jednog lokala koji je smješten u pješačkoj zoni, gdje je zabranjen ulaz vozilima.

Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, kaže da ovaj potez premijera ne treba pravdati niti osuđivati, dodajući da za ovakvo stanje dio odgovornosti treba da snose i rukovodioci koji su dozvolili da Dodik dođe u situaciju da preduzima ovakve mjere.

Što se tiče najavljenih kazni, Vrhovac smatra da one ne mogu biti rigorozne i da po tom osnovu ne mogu biti otpuštani zaposleni, ocjenjujući da se ovdje više radi o upozorenju svima da moraju poštovati radno vrijeme.

Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, kaže da podržava ovj potez premijera ukoliko se ne radi o nekoj ad hok odluci.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije