Dodik: Kazne roditeljima ako djeca ne budu u ponedjeljak u školi

Radiosarajevo.ba
Dodik: Kazne roditeljima ako djeca ne budu u ponedjeljak u školi

Ako se bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne vrate u škole do ponedjeljka, Republika Srpska će pokrenuti sankcije njihovim roditeljima, najavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik, ističući da ne prijeti, već je to njegova molba i preporuka da se đaci vrate na nastavu, a ne da se problemi rješavaju protestom pred Uredom visokog predstavnika (OHR).

Optužio je Stranku demokratske akcije (SDA) da je nepotrebno politizirala i zloupotrijebila djecu.

Bakir Izetbegović je čak kupio i šatore da ti jadni ljudi mogu da protestiraju pred OHR-om u Sarajevu, u naivnom uvjerenju da će izvršiti pritisak na OHR, koji bi mogao da natjera RS da promijeni već važeće propise”, ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Njegova “molba i preporuka” tim roditeljima jest da se đaci vrate u školu, a razgovarat će o uvjetima za odvijanje nastave, a već je iz budžeta predsjednika RS-a odobreno 30.000 KM toj školi da se popravi sanitarni čvor i krov.

Kazao je da RS nije prekršila nijedan relevantan propis, a da je protest bošnjačkih roditelja "čista politička istrumentalizacija od  SDA, prvenstveno Izetbegovića i ostalih koji su organizirali takvu aktivnost“: “Stav RS-A ostat će nepromijenjen. Zakon o osnovnom obrazovanju postoji, a od ponedjeljka, ukoliko se djeca ne vrate u škole, nadležni organi RS-a pokrenut će zakonom predviđenu aktivnost preduzimanja sankcija roditeljima. I to će se odnositi i na Srbe i na Hrvate i na Bošnjake.”

Sve druge stvari, kaže, treba da se rješavaju na drugim mjestima, ali “OHR nije takvo mjesto”.

“Čak i da OHR donese odluku, ona ne bi bila objavljena u Službenom glasniku RS-a i ne vrijedi da džabe stoje i smrzavaju se u Sarajevu”, rekao je Dodik, komentirajući protest roditelja i djece iz Konjević-Polja ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, piše agencija Fena.

“Svako uključivanje bilo koje međunarodne institucije koja traži promjenu određenih pravila, neprihvatljivo je i nepotrebno”, rekao je on i naveo da apeluje, a ne prijeti roditeljima đaka iz Konjević-Polja da poštuju zakone RS-a, svidjelo se to nekome ili ne. Ako se djeca u ponedjeljak ne pojave u školi, organi RS-a, zaključio je, poduzet će zakonom predviđene sankcije.

Pogledali smo Zakon o osnovnom obrazovanju RS-a, čiji član 56. stav 2 kaže:

"Škola je dužna da opomene roditelja ukoliko dijete nije upisano ili redovno ne  pohađa nastavu, a ukoliko dijete ne počne da pohađa nastavu, škola će o tome obavijestiti nadležni organ jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, te pokrenuti postupak pred nadležnim sudom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije