Dodik: Izraditi 'bijelu knjigu' o pravima Srba

Radiosarajevo.ba
Dodik: Izraditi 'bijelu knjigu' o pravima Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je u Beogradu da bude izrađena "bijela knjiga" o pravima Srba u regionu, te pozvao Srbiju da svim Srbima van matice da državljanstvo po automatizmu.

"Dajte nama jedno mjesto u parlamentu. Promijenite Zakon o državljanstvu automatski, liberalizujte ga", rekao je Dodik, obraćajući se na skupu o temi "Politička i druga prava Srba u regionu" u zgradi parlamenta Srbije, na kome su učestvovali predstavnici Srba iz zemalja regiona.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da to treba odmah uraditi, te podsjetio da u Banjaluci Hrvati biraju predsjednika Hrvatske: "Zašto mi ne biramo predsjednika Srbije? Zar se neko boji, ograničite onda naša politička prava... Ne treba nam suštinsko učešće u organima Srbije, nego manifestum, da se čuje naš glas.“

Vrijeme za samoopredjeljenje
On je rekao da srpski narod mora da ovih godina i mjeseci napiše  istinu za generacije koje dolaze o tome šta se dešavalo i da kaže o rasturanju bivše Jugoslavije da je branio međunarodnu priznatu državu,  a opet bio satanizovan.

On je rekao da bi, možda, bilo dobro da se u nekom narednom periodu napravi "bijela knjiga" sa preciznom evidencijom, od područja do područja, stanja srpske nacionalne zajednice, njenih prava i da to bude kao model naconalnog ponašanja.

Dodik je rekao da prihvata međunarodni kapacitet BiH, ali je naveo da je, možda,  došlo vrijeme za reafirmaciju prava na samoopredjeljenje te upitao kako neki drugi narodi imaju to pravo, a Srbi nemaju: "Kuljčni srpski nacionalni interes je mir i razvoj, ali ništa manje i jaka Srbija kao matična država Srba, jaka na političkom socijalnom i moralnom planu.“


Tomislav Nikolić (Arhiv)

Predsjednik Republike Srpske je istakao da su evropske integracije nacionalni interes srpskog naroda: "To je okupilo sve nas, ali ne smijemo  to završiti bez našeg nacionalnog indentiteta.“

On je pohvalio interes organa vlasti Srbije za pitanja Srba u regionu, a pogotovo predsjednika Tomislava Nikolića za kojeg je rekao da ne propušta priliku da veoma hrabro i otvoreno govori o nezatvorenim temama izvan granica Srbije.

Dodik je rekao da su Srbi stalno suočeni sa ugrožavanjem srpskih nacionalnih interesa,  te naveo da se pokušava nametunti "bosanski jezik", a da se ugrožava i Srpska pravoslavna crkva.

"Nametnut je bosanski jezik. Nema bosanskog jezika! Ako je nešto bosansko, onda mora imati našu saglasnost, ako smo dio Bosne. Ja ne osporavam u BiH ono što je u Dejtonu, sve ostalo ne prihvatam",  naglasio  je  predsjednik Srpske, navodeći da Bošnjaci, ako su nacija, treba da govore bošnjačkim.

Zašto se Bošnjaci ne vraćaju?
On je ocijenio da stvaranje BiH kao bošnjačke države znači ukidanje Republike Srpske i upitao da li o tome Srbi treba da ćute,  te naveo da se tim tendencijama treba suprotstaviti.

On kaže  da o svemu tome treba da se odredi i Srbija, koja treba da jača svoje institucionalne kapacitete da prati Dejtonski sporazum.

"Nemam primjedbe na ponašanje aktuelne vlasti, ali moramo snažnije i bez oklijevanja reći šta je naš interes", rekao je Dodik i naveo da je apsurd da u Savjetu za provođenje  mira nema Srbije i Hrvatske, koje su potpisnice Dejtona.

"Zašto se nisu vratili? U bosanskom ratu je najviše stradalo Bošnjaka. Ali, svi koji su činili zločine neka odgovaraju, a mi  da  gradimo dobre odnose sa Bošnjacima", dodao je predsjednik Srpske.

Osim Dodika, na skupu su učestvovali i poslanik u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Velimir Kunić i delegat u Domu naroda Slaviša Mihajlović, te načelnik opštine Drvar Stevica Lukač.

Učestvovali su i predstavnici Srba iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije i Mađarske. Skupu su prisustvovali i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađan Cicović i ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut, kao i predstavnici ambasada zemalja regiona u kojima žive Srbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije