Dodik ispunjava svoje prijetnje: Žandarmerija MUP-a RS na bh. granici sa Srbijom!?

Radiosarajevo.ba
Dodik ispunjava svoje prijetnje: Žandarmerija MUP-a RS na bh. granici sa Srbijom!?
Foto: Screenshot / Pripadnici Specijalne antiterorističke policije (SAJ) na međuentitetsku granicu na Dobrinji

Sudeći prema informacijama koje je danas objavio portal Žurnal, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik započeo je realizaciju svog plana o izvođenju specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP-a RS) na granice.

Piše: Faruk Vele

Korak dalje

Prisjetimo se, lani je tvrdio da lako može izvesti svoju policiju na međuentitetske granice, pa nam je to i pokazao dovođenjem maskiranih pripadnika Specijalne antiterorističke policije (SAJ) na međuentitetsku granicu na Dobrinji u Sarajevu.

Pripadnici Specijalne antiterorističke policije (SAJ) na međuentitetsku granicu na Dobrinji - undefined

Foto: Screenshot: Pripadnici Specijalne antiterorističke policije (SAJ) na međuentitetsku granicu na Dobrinji

U međuvremenu je prijetio formiranjem rezervnih policijskih sastava, pa je uspostavljena Žandarmerija. Sada se otišlo korak dalje.

Pripadnici Žandarmerije MUP-a RS patroliraju na granici između BiH i Srbije. To je portalu Žurnal potvrđeno iz više izvora.

Prema pisanju ovog portala, uglavnom djelujuju na području Zvornika, gdje učestvuju u takozvanim mješovitim timovima sa Graničnom policijom BiH.

Razlog zbog kojeg je Žandarmerija izašla na granicu BiH je to što je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA povukla svoje pripadnike koji su godinama djelovali zajedno sa bh. graničarima. Istovremeno, Vlada RS-a zabranila FUP-u da pruža asistenciju Graničnoj policiji.

Iako ovakve tvrdnje naziva novinarskim špekulacijama, Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH, nam je potvrdio da su pripadnici MUP-a RS zaista zamijenili pripadnike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali...

Žandarmerija MUP-a RS je tek odnedavno uspostavljena, koliko je meni poznato. Ne želim ulaziti u to. Radi se o pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova RS, i to o simboličnom broju ljudi. Riječ je o oko 20-tak policijskih službenika SIPA-e koji više nisu, i to za prošli i tekući mjesec, u mogućnosti da nam pruže asistenciju”, rekao je Hofman za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, Hofman naglašava da pripadnici MUP-a RS ne patroliraju sami bh. granicom. Radi se o asistenciji službenicima Granične policije.

Kao što će pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS sutra u Zračnoj luci Sarajevo pružati asistenciju pripadnicima Granične policije BiH, a prilikom dolaska Amela Tuke, jer se očekuje dolazak većeg broja građana Sarajeva u cilju svečanog dočeka našeg Amela. Obratili smo se, dakle, sa zahtjevom MUP-u KS koji će, vjerujemo, pozitivno odgovoriti na naš zahtjev za asistenciju. Dakle, radit će u društvu s pripadnicima Granične policije BiH, a da se i ta manifestacija provede po pravilima službe”, izjavio je Hofman.

Politički razlozi

Dodao je da se asistencije traže zbog ograničenog broja ljudstva.

“A ograničen broj ljudstva je rezultat rada Vijeća ministara BiH koje i poslije opetovanih molbi, a iz političkih razloga u koje ja ne želim ulaziti, nije dozvolilo popunjavanje Granične policije BiH”, kazao je.

Ipak, interesantno, piše Žurtnal, odluka direktora SIPA-e Perice Stanića da povuče svoje specijalce sa granice donesena je svega pet dana prije nego je Milorad Dodik u Banjoj Luci postrojio pripadnike Žandarmerije MUP-a RS.

“Dok su pripadnici SIPA-e pružali asistenciju, oni su patrolirali u vozilima Granične policije BiH. Na rasporedima za smjene bila su navedena imena pripadnika SIPA - e koji su angažovani. Međutim, otkako se SIPA povukla, mješovite patrole koriste isključivo vozila MUP-a RS, a identitet pripadnika Žandarmerije se ne navodi u dokumentima”, kazao je za Žurnal izvor iz Granične policije BiH.

Podsjećamo, Vlada RS prošle je godine donijela odluku da se svim policijskim snagama iz Federacije BiH zabrani pružanje asistencije Graničnoj policiji BiH na međudržavnoj granici između BiH i Srbije. Tada su angažirani specijalci SIPA-e koji su djelovali zajedno sa službenicima Granične policije BiH. No, u septembru ove godine pripadnici SIPA se povukli, a njihova mjesta zauzeli su pripadnici Žandarmerije MUP-a RS. Upravo na području Zvornika i Bijeljine zabilježen je najveći prelazak migranata na teritoriju BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije