Dodik: Inzku je ovo bio zadnji put

Radiosarajevo.ba
Dodik: Inzku je ovo bio zadnji put

Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras, nakon razgovora s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem, da misli da je ovo zadnji put da je moguće da je visoki predstavnik u BiH s određenim legitimitetom upotrijebio bonska ovlaštenja i donio odluku da poništi zaključke Skupštine RS-a od 14. maja.

On je ponovio stav Vlade RS-a u tim skupštinskim zaključcima oko prijenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH nema ništa antiustavno i antidejtonski i da se u njima ne može „naći primjer antidejtonskog ili antiustavnog ponašanja”.

Ističući da je stoga iznenađujuća primjena bonskih ovlaštenja, Dodik je rekao da „bonska ovlaštenja pripadaju prošlosti i ne mogu više da se koriste, što se tiče predstavnika iz RS-a”.

Dodik je na pres-konferenciji rekao da je upoznao Tadića da RS poštuje Dejtonski sporazum, ali u onoj formi koja podrazumijeva slovo, a ne duh tog sporazuma, što je bilo „nametnuto” svih ovih godina.

Najavio je i da će narednih dana predstavnici RS-a razgovarati s drugim političkim partnerima o tome koje će stavove tim povodom izraziti putem Vlade i Skupštine RS-a.

Sastanak lidera stranaka, dodao je, održat će se po povratku predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića iz Rusije i tada će se koncipirati stav RS-a.

Dodik je naglasio da ga raduje činjenica da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ostaje privržena tom sporazumu, te dogovoru i konsenzusu u okviru BiH o svim pitanjima.

„Mi želimo da BiH bude stabilna kao i cio region i želimo brzi put ka EU u kojoj želimo vidjeti i BiH i Srbiju“, rekao je entitetski premijer nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Tadićem, a kojem su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Narodne Skupštine RS-a Igor Radojičić.

Dodik je dodao da je ovaj sastanak bio posvećen i aktuelnim pitanjima međusobne saradnje, općim globalnim pitanjima, te pitanjima Dejtonskog sporazuma, održan u okviru ubičajenih i redovnih konsultacija imajući u vidu Sporazum o specijalnim vezama RS-a i Srbije.

Naglasio je i da RS i Srbija razvijaju odnose u privrednom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije