Dodik: Inzko je smijenjenim funkcionerima ugrozio ljudska prava

Radiosarajevo.ba
Dodik: Inzko je smijenjenim funkcionerima ugrozio ljudska prava

Dodik je uputio pismo komesaru za ljudska prava Vijeća Evrope Tomasu Hamarbergu u kojem je zatražio podršku za uspostavljanje mehanizma kojim bi se omogućilo ulaganje pravnih sredstava osobama koje je smijenio visoki predstavnik u BiH i time ugrozio njihova ljudska prava, prenosi Fena.

Entitetski premijer, između ostalog, predlaže uspostavljanje nezavisne međunarodne komisije sastavljene od uglednih i cijenjenih međunarodnih pravnika kako bio osobama koje su smijenjena sa dužnosti obezbijedili mjesto za raspravu.

Podsjećajući da je Hamarberg u svom tekstu napisao da "Niko, naročito ne međunarodna organizacija, nije iznad zakona'', Dodik je pozvao komesara za ljudska prava da pomogne odbranu ovog principa pružanjem podrške stvaranju nezavisne međunarodne komisije koja bi obavila nadzor nad upotrebom imperativnih ovlašćenja smjenjivanja koje koristi visoki predstavnik, prenosi Srna.

Dodik predlaže uspostavljanje nezavisne međunarodne komisije sastavljene od uglednih i cijenjenih međunarodnih pravnika kako bio licima koja su smijenjena sa dužnosti obezbijedili mjesto za raspravu preko koga bi mogli da traže naknadu.

"Visoki predstavnik je pred Evropskim sudom za ljudska prava iznio stav da je OHR međunarodna organizacija, a ne država, pa je taj Sud odlučio da nije nadležan da odlučuje po zahtjevima oštećenih lica nastalih iz radnji visokog predstavnika i da njegove radnje za sobom ne povlače odgovornost BiH. Čija je onda odgovornost za kršenje dugogodišnje kršenje ljudskih prava?'', naglasio je Dodik.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije