Dodik: Inicijativa SDA je put za razdruživanje Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Dodik: Inicijativa SDA je put za razdruživanje Bosne i Hercegovine
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Republika Srpska je ustavna i međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005 godine kada je rečeno da je RS faktor međunarodnog prava, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na vanrednoj pres-konferenciji.

“Osnova za donošenje Dejtonskog sporazuma bili su ženevski i njujurški sastanci gdje je utvrđeno da je Republika Srpska strana u dogovaranju Dejtonskog sporazuma, a kasnije potvrđeno u New Yorku gdje je još jednom RS potvrđena kao strana oko uspostavljanja mira u BiH. Ranije, oni koji se smatraju tvorcem Dejtonskog sporazuma, je govorio protiv toga da RS ostane uopšte kao teritorijalna zajednica ali je Izetbegović pristao na njenu egzistenciju. To je tražio Hoolbroke. To sve govori da je RS neupitna. U tom pogledu, neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa. Vjerujem da i u pravilima Ustavnog suda nema niti minimum za provođenje inicijative”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da je inicijativa SDA postojala i ranije i da ju je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod utjecajem stranaca povukao.

“SDA ovom inicijativom želi da problematizuje Republiku Srpsku. U Ustavu BiH u Članu 1. stav 3 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta - FBiH i RS. Samim tim RS je ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime”, smatra Dodik.

Dodao je da ukoliko ova inicijativa krene u formalnom obliku, neće čekati odluku Ustavnog suda već je to inicijativa za razdruživanje BiH.

“RS nema namjeru da trpi i da čeka ishod”, naglasio je Dodik.

Dodao je da će zatražiti zasjedanje NSRS ukoliko bude aktivirana ova inicijativa, a bit će preispitan i način njegovog učešća u radu Predsjedništva BiH.

Najavio je da će sutra održati sastanak sa liderima svih partija u NSRS i PSBiH na kojem će se raspravljati o inicijativi SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije