Dodik: Ili će entiteti potpisati sporazum, ili odbijamo model za 'Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ili će entiteti potpisati sporazum, ili odbijamo model za 'Sejdić-Finci

Pod uvjetom da se u Federaciji Bosne i Hercegovine Bošnjaci i Hrvati i dogovore o modelu rješenja za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", RS će insistirati da o tome entiteti potpišu sporazum, a ako se to odbije, provođenje te odluke opet će biti problem - tvrdi entitetski predsjednik i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

„Ako se odbija taj sporazum, onda je odluka 'Sejdić-Finci' opet u problemu“, kategoričan je Dodik.

Ponovio je da se promjena Ustava BiH mora dogovoriti na ustavan način koji, kako kaže, podrazumijeva potpisivanje sporazuma između RS i Federacije BiH o tom pitanju, a da se to onda "samo proglasi na nivou BiH“, ali ne i usvaja u parlamentu BiH. „Nikakve odluke parlamenta BiH u tom pogledu nisu moguće.“

Iako su danas iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a potvrdili da je Javno preduzeće "Aerodrom Trebinje“ još prije više od godinu dana prestalo s radom, a od 1. januara 2014. godine izbrisano iz registra privrednih subjekata, entitetski predsjednik Milorad Dodik tvrdi da  nije odustao od izgradnje tog aerodroma. „Naša je ideja da tamo napravimo aerodorom i od toga se neće odustati, bez obzira na to koliko to nekome bilo za podsmijavanje“, ustvrdio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Iako nema zvanične potvrde da je za 17. januar predviđen sastanak političkih lidera u Sarajevu, u prisustvu evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea, radi traženja rješenja za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da "ne znamo šta ćemo tamo, ali će se pojaviti iz uvažavanja prema Fueleu".

„Dok se ne riješi pitanje odnosa u FBiH mislim da će svaki sastanak i okupljanje biti bezuspješni i na kraju krajeva može se samo zabilježiti neuspjeh - rekao je.

Da li će se u FBiH riješiti to pitanje, kao i ono o mehanizmu koordinacije, on ne zna, jer kaže, nije za to zadužen, već samo da čuje da u tom entitetu ima dogovora. Kazao je da je RS još ranije postigla konsenzus kako da se riješi pitanje "Sejdić-Finci“ te dala saglasnost da se promjeni Ustav BiH, u dijelu koji se odnosi na ovu presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije