Dodik i Inzko o Zaključcima

Radiosarajevo.ba
Dodik i Inzko o Zaključcima

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas u Banjoj Luci razgovarat će sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom o Zaključcima Narodne skupštine RS o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH. Mediji su spekulisali da će Inzko u petak poništiti Zaključke NSRS, međutim, to se nije desilo.

Saznajemo da je Inzko pripremio dokument na šest stranica u kojem obrazlaže svoje stavove zbog čega su Zaključci "imaju antidejtonske i antiustavne elemente" sa kojim će upoznati Dodika.

Funkcioner SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da ova stranka ima varijantu "B", u slučaju da visoki predstavnik u BiH poništi Zaključke NSRS, ističući da ne vjeruje da bi se poništavanjem Zaključaka nešto bitno promijenilo.

Navela je da SNSD, kao ključni akter u RS i nezaobilazan faktor u BiH, uvijek ima još jedno rješenje.

- Uvijek se spremamo za varijantu "B", rekla je Majkićeva, koja je član Izvršnog i Glavnog odbora SNSD-a, ali nije htjela da precizira šta je varijanta "B", dodavši da će se "čuti".

- SDS smatra da je prošlo vrijeme "bonskih ovlašćenja" i da bi bilo mnogo mudrije da se ona sada i u budućnosti ne primjenjuju, rekao je potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić.

On je dodao da SDS ne mijenja svoje stavove o Zaključcima NSRS ni po kvalitetu i načinu na koji su doneseni, kao ni po njihovom sadržaju.

Narodna skupština RS u ponedjeljak u "Službenom glasniku RS" objavila je Zaključke o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH, usvojene 14. maja, u kojima je navedeno da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije