Dodik i Čović: Želimo imati čiste odnose između naroda koje predstavljamo

Radiosarajevo.ba
Dodik i Čović: Želimo imati čiste odnose između naroda koje predstavljamo
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci s članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem.

Razgovarali su o političkoj situaciji u BiH, te su obojica istaknuli da će se razgovor nastaviti i u narednim danima u Mostaru, kada će se nastaviti govoriti o aktuelnim temama, od reformske agende, pravosuđa, putu BiH ka EU, Zakona o akcizama i drugim temama. 

Dodik je izrazio zadovoljstvo što HDZ i SNSD sarađuju bez obzira na to što je SNSD u opoziciji, a HDZ u vlasti, te istaknuo:

"Republika Srpska u BiH ima lošu poziciju zahvaljujući ponašanju predstavnika srpskog naroda. Neprihvatljiva je odluka Vijeća ministara da je sa strane srpskih zastupnika popušteno u glasanju o Krivičnom zakonu."

Lider SNSD-a je kazao da je stav njegove partije da Krivični zakon treba ukinuti, kao i Sud i Tužilaštvo BiH.

"Postoji jedna ideja o pravosudnom sistemu u RS-u, koje bi uvelo novo stanje pod ustavnim ingerencijama Republike Srpske", izjavio je Dodik i dodao da se nije odustalo od ideje i želje da strani suci napuste Ustavni sud BiH, te nastavio:

"Informisan sam o radu institucija, naravno da je naš cilj put ka EU. Treba aktivirati mehanizam koordinacije kada je riječ o upitniku. RS nema povjerenje u direkciju za koordinaciju europskih integracija, nije od koristi ničemu. Dok ne profunkcioniše mehanizam koordinacije, onda možemo da razgovaramo - ali nećemo dozvoliti da se desi kao sa popisom", istaknuo je Dodik.

Čović je istaknuo da, kada je u pitanju put ka EU, BiH kasni značajno, ali da mora profunkcionirati mehanizam koordinacije. 

"Ne vidim niti jedan razlog da ne funkcionira mehanizam koordinacije. Želimo da imamo čiste odnose između naroda koje predstavljamo, te da komuniciramo", poručio je Čović.

Spomenuto je i pitanje akciza, gdje je istaknuto da se to pitanje mora usaglasiti, te da se ne smije dopustiti da se ima mnogo zastoja. 

Kada je riječ o zakonu koji bi kažnjavao sve koji negiraju genocid, Čović je kazao:

"Na povijest gotovo uvijek gledamo s tri strane, pa kada je i riječ o ratnom zločinu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije