Dodik i Čović dali sebi rok do Nove godine

Radiosarajevo.ba
Dodik i Čović dali sebi rok do Nove godine

Dragan Čović i Milorad Dodik nenajavljeno su se sinoć sastali u jednom ugostiteljskom objektu u Aleksandrovcu kod Banja Luke. Nakon razgovora iza zatvorenih vrata novinarima su izjavili da je glavna tema bio mogući konačni dogovor o uspostavljanju nove vlasti na državnom nivou.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i predsednik HDZ BiH Dragan Čović su u optimističkom tonu izrazili uvjerenje da bi Vijeće ministara BiH moglo biti formirano do Nove godine. 

Dodik je potvrdio kako očekuje da će kandidati iz RS-a dobiti četiri mjesta u tom sastavu, te da će jedno od njih biti ono Ministra spoljnih poslova. Istovremeno HDZ BiH očekuje da će imati pravo imenovanja novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Po riječima Čovića, to će biti Borjana Krišto.

HDZ BiH i HDZ 1990 očekuju još dva ministarska mesta za svoje kandidate.

Oni su naveli da očekuju da će u narednim danima biti zakazan sastanak lidera šest najvećih parlamentarnih stranaka u BiH kako bi se postigao konačni dogovor o sastavu Vijeća ministara.

Čović je izrazio uverenje da je do kraja novembra moguće postići dogovor, ali da na nivou BiH ne sme da bude urađeno ono što se desilo kod formiranja federalne vlasti, jer bi to po njemu bio "krah BiH", prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije