Dodik i Bosić o sastanku 'šestorke'

Radiosarajevo.ba
Dodik i Bosić o sastanku 'šestorke'


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da su lideri šest najjačih političkih partija u BiH usaglasili u Banjoj Luci da perspektivna vojna imovina, koja je utvrđena odlukama Predsjedništva BiH, bude uknjižena kao vlasništvo organa odbrane BiH.

Pojasnio je da će Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana utvrditi koja je vojna imovina potrebna organima BiH i ona bi se knjižila na te institucije.

"Ona imovina u kojoj se već nalaze organi BiH i nije predmet spora bit će automatski uknjižena na te organe, a sva ostala će se knjižiti na entitete, kantone i općine, zavisno na kojem prostoru se nalaze i na osnovu njihovih potreba", rekao je Dodik na zajedničkoj pres-konferenciji.

Na sastanku 'šestorke' je usaglašeno i da je državna imovina ono što je bilo predmet osporavanja odlukama visokog predstavnika.

"Vijeće ministara će u narednih 90 dana izvršiti popis te imovine, a u dodatnih 60 dana će se odlučiti po istom principu koja je to imovina potrebna organima BiH, a koja nije će pripasti nižim nivoima vlasti", dodao je Dodik.

Opći princip je, kaže, da imovina koja ne bude potrebna za rad bh.institucija vraća se na niže nivoe vlasti.

Potvrdio je da nije postignuto rješenje o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“ te da je bilo raznih varijanti na tu temu, ali su ostali isti stavovi kao i ranije.

Na sastanku je razgovarano i o budžetu institucija BiH, te je rečeno da postoji potpuno opredijeljenje da se uđe u proces analiziranja potrošnje i uvođenje ušteda.

"To podrazumijeva smanjenje administracije na svim nivoima, kao i njihovih plaća", pojasnio je Dodik.

Dodik je napomenuo da su lideri razgovarali o svemu onome što je dogovoreno na prethodnim sastancima, te da su konstatovali da su ti dogovori uglavnom ispoštovani, s tim da je potrebno da se pronađe metodologija kako bi se u narednom periodu izabrao direktor Regulatorne agencije za komunikacije.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je dodao da prioritet nije šta će reći Čikago, Brisel ili Strazbur, već da se napravi unutrašnji dogovor koji će moći donijeti nešto građanima BiH.

Time bi iskazali spremnost da se riješe neki problemi koji, kako kaže, već dugo stoje zakočeni.

Bosić smatra da se formiranjem novog Vijeća ministara BiH, deblokadom institucija i postizanjem današnjeg parcijalnog političkog dogovora stvara atmosfera koju treba da iskoriste državne, entitetske i općinske institucije da pokušaju napraviti odnose koji bi mogli duže funkcionirati u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije