Dodik i Borenović: Dogovorili smo konkretne mjere, Borenović odbio fotelju

Radiosarajevo.ba
Dodik i Borenović: Dogovorili smo konkretne mjere, Borenović odbio fotelju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik kazao je da je sa predsjednikom PDP-a usaglasio izjave o bitnim pitanjima.

„Izjave su potpisale sve političke stranke RS, a na nivou BiH nije moguće da dođe do potpisivanja ikakve izjave. Dogovorili smo se da radimo na izradi prijedloga novog izbornog zakona i da to bude cilj svih stranaka u RS“ kazao je Dodik.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a nakon sastanka sa SNSD-om kazao je da nije razgovarano o mogućoj koaliciji između te dvije stranke.

„Nakon deset godina sjeli smo konačno sa SNSD-om i dogovorili ključna pitanja i inicijative na nivou entiteta i države. Tačno je da je meni SNSD ponudio poziciju u Vijeću ministara i ja sam to odbacio, pokazujući da nije sve u funkcijama nego u politici boljeg djelovanja za interese građana RS“ kazao je Borenović.

Dodao je da je postignut koncenzus o mnogim pitanjima, pogotovo za Izborni zakon.

„Dogovorili smo da u NSRS pratimo medije koji se finansiraju iz budžeta RS. Isto tako, pokušat ćemo da riješimo pitanje rada političkih stranaka i finansiranja istih. Ono što jeste tačno, nema formiranja tijela na nivou oba doma parlamenta i podržavamo SNSD u toj inicijativi da se prvo formira vlast na nivou BiH. Taj posao treba što prije završiti i treba da se zna ko će voditi BiH u narednom periodu“ dodao je Borenović.

Kazao je da je PDP spreman, bez obzira na koalicioni kapacitet, bili vlast ili opozicija, odluke koje su od interesa za sve građane RS treba donositi na nivou parlamenta BiH, bez obzira o kojim se oldukama radilo.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije