Dodik - Guterres: Do 2014. rješenje pitanja izbjeglih

Radiosarajevo.ba
Dodik - Guterres: Do 2014.  rješenje pitanja izbjeglih

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas, u razgovoru s visokim komesarom UN-a za izbjeglice Antoniom Guterresom, spremnost entitetske Vlade da nastavi s rješavanjem pitanja izbjeglica kako na nivou RS-a i BiH tako i na regionalnom nivou.

Na sastanku je konstatirano da bi idealno bilo kada bi 2014. godina bila godina do kada bi sva otvorena pitanja izbjeglih i raseljenih osoba bila riješena.

„Vlada je spremna da sa svojim aktivnostima i sredstvima učestvuje u formiranju posebnog fonda koji će omogućiti da to pitanje konačno stavimo na dnevni red i za za izvjesno vrijeme i ad akta“, izjavio je Dodik.

On je upoznao predstavnike UN-a da, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, entitetska vlada neće smanjiti iznos planiranih sredstava za podršku rješavanju pitanja povratka izbjeglih i raseljenih osoba.

Dodik ističe da je entitetska vlada spremna da podrži aktivnosti UNHCR-a na polju rješavanja pitanja povratka Srba iz Hrvatske.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Guterres naglasio je da je povratak najbolje rješenje, ali i da u tom cijelom procesu treba poštovati volju ljudi.

„Uvijek ima i onih koji su toliko ugroženi da ne mogu ili oni koji ne žele da se vrate. Zato je važno da ova revidirana strategija kaže da je lokalna integracija također rješenje“, istaknuo je Guterres.

On je zahvalio Vladi RS-a na svemu učinjenom na polju rješavanja problema izbjeglica i na spremnosti da se RS uključi i u rješavanje pitanja izbjeglica na regionalnom nivou.

Sastanku Dodika i Guterresa prisustvobao je i entitetski ministar za izbjeglice i raseljene osobe Omer Branković.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije