Dodik: Genocid u Srebrenici je neprihvatljiv, tamo su ubijani i Srbi

Radiosarajevo.ba
Dodik: Genocid u Srebrenici je neprihvatljiv, tamo su ubijani i Srbi
Kurir / Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica nesumnjivo mjesto strašnog zločina nad Bošnjacima, ali i nad Srbima i da se genocid nije mogao dogoditi samo na jednoj od te dvije strane.

Dodik je istakao da je razlika samo u vremenskoj dinamici kada su se ti zločini dešavali, navodeći da je u tri godine rata ubijeno oko 3.500 Srba i da to niko ne može da spori, prenosi Srna.

"Međutim, stalni zahtjevi Bošnjaka pa i određeni pokušaji da se to okvalificira kao genocid moraju da budu odbačeni. Ako se dogodio genocid nad Bošnjacima, dogodio se i genocid i nad Srbima. Srbi su ubijani kontinuirano i smišljeno. Ubijane su žene, djeca i starci", rekao je Dodik, govoreći o izjavi ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragana Mektića, koji je za Večernji list ranije rekao da "Srbi moraju proživjeti katarzu i priznati genocid nad Bošnjacima u Srebrenici".

Dodik je podsjetio da su podaci koje je svojevremeno dala Vlada Republike Srpske u izvještaju o Srebrenici, uz zeleno svjetlo tadašnjeg predsjednika RS-a Dragana Čavića, korišteni kao osnova za procese koji su vođeni prema pojedincima, a ne jednom narodu.

"Bošnjaci su požurili da zločine u Srebrenici nad Bošnjacima okarakterišu kao genocid. To je neprihvatljivo i kada dolazi od njih, a pogotovo od onih iz Republike Srpske koji na taj način pokušavaju da okvalificiraju te događaje", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je potrebno formirati novu međunarodnu komisiju, jer je očigledno da ona koja je bila pod rukovodstvom SDS-a i napravila izvještaj o Srebrenici nije utvrdila prave podatke.

"Samo nova verifikacija ovih događaja može da bude osnova za bilo kakvu ocjenu toga što se dešavalo", rekao je Dodik i dodao da je indikativno da garnitura koja je na vlasti na nivou BiH ne čini ništa da otkrije ko je naredio i pokušao da ubije predsjednika Srbije Alaksandra Vučića kada je dolazio u Potočare i Srebrenicu i da se o tome namjerno ćuti i ništa ne rješava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije