Dodik: Federalna vlast je nelegalna

Radiosarajevo.ba
Dodik: Federalna vlast je nelegalna

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ustvrdio je kako zbog “nelegalnih organa vlasti u Federaciji BiH” nije moguće formirati nove državne organe. 


Podsjetivši da je predlagano da vlasti entiteta razgovaraju o formiranju državnih struktura, Dodik je postavio pitanje kako “mi koji smo potpuno legitimni i legalni možemo da pravimo vlast s nelegalnom strukturom i šta to onda dobijamo na državnom nivou”. 

U takvoj se, kaže, sada pat-poziciji nalazimo. 

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodao da ne tvrdi samo on da su federalni organi vlasti “nelegalni, već i jedna značajna institucija, Međunarodna krizna grupa, te da je to opće mjesto i u značajnom dijelu međunarodne zajednice”. 

Posljednje razgovore o formiranju državne vlasti imao je s evropskim diplomatom Miroslavom Lajčakom, koji je nedavno boravio u Banjoj Luci, te dijelom s visokim predstavnikom u BiH, ali, kako tvrdi, nije razumio šta Valentin Inzko hoće. 

Ostaje pitanje, kaže, zašto je Inzko “stvorio nelegalnu strukturu vlasti u FBiH i kakve su posljedice već donesenih odluka tih vlasti”. 
Iznio je i raniji stav da bez Doma naroda nema ni Parlamentarne skupštine BiH, koja odlučuje o gotovo svim pitanjima.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije