Dodik: Dosta je tiranije međunarodne zajednice

Radiosarajevo.ba
Dodik: Dosta je tiranije međunarodne zajednice

„Srpski narod mora jasno da kaže da je dosta tiranije međunarodne zajednice i da mi više ne pristajemo ni na kakve ucjene i prijetnje, a pogotovo ne pristajemo da nam se ukidaju ovlaštenja koja smo dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom“, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi RTRS:
 
Istakao je da je odluka skupštine tog entiteta o održavanju referenduma "najsnažnija poruka međunarodnoj zajednici da izabrani predstavnici srpskog naroda ne pristaju više na vanustavno i antidejtonsko djelovanje visokog predstavnika, ma kako se on zvao".
 
"Republika Srpska nikada nije bila jača i jedinstvenija nego što je sada. Ovim referendumom ne postavljamo pitanje statusa BiH, ne tražimo otcjepljenje od nje, nego samo ravnopravnost i poziciju koju nam garantuje međunarodni ugovor kakav je Dejtonski mirovni sporazum", rekao je predsjednik RS.
 
"Nas ne zanima šta će o referendumu i njegovim odlukama reći institucije BiH, kako tvrde neki pravnici, jer ćemo poslije narodnog izjašnjavanja u RS zatražiti da Narodna skupština ponovo zasjeda, usvoji nove zakone kojima će poništiti sve te antidejtonske i neustavne odluke i zakone koje su nametali visoki predstavnici", istakao je on.
 
Dodik je rekao da ne očekuje da će OHR da poništi referendumsko izjašnjavanje građana, "mada je u ovoj zemlji sve moguće".
 
"Visoki predstavnik je već 'polomio zube' na neustavnim odlukama u Federaciji BiH kada je nasjeo na političke provokacije jedne strane i ne vjerujem da ima hrabrosti da opet donosi odluke po diktatu te strane", rekao je Dodik.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije