Dodik: Dogovor o pitanju Sejdić – Finci tek u Briselu

Radiosarajevo.ba
Dodik: Dogovor o pitanju Sejdić – Finci tek u Briselu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je očekivano da na večerašnjem sastanku pet najjačih stranaka iz Federacije BiH nije postignut dogovor o rješavanju pitanja Sejdić-Finci s obzirom na odnose među partnerima u FBiH.

Sastanak lidera bez dogovora o pitanju Sejdić - Finci

"Vjerujem da će biti nekih rezultata u Briselu, ali nisam siguran da se u Brisel ide sa nekim od rezultatima", rekao je Dodik za ATV, prenosi Srna.

On je naveo da je veoma teško očekivati da dođe do dogovora lidera političkih stranaka u FBiH, pa "taman to bilo pod pritiskom sastanka u Briselu za dva dana".

"Možda oni ne doživljavaju specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena dovoljnim autoritetom da bi pred njim sve to leglo", rekao je Dodik.

On je dodao da će se vjerovatno razgovori nastaviti i sutra naveče u Briselu i prekosutra na plenarnom sastanku.

Dodik je istakao da u FBiH postoji jak unutarbošnjački animozitet, tako da, ukoliko jedna struktura predlaže jedan prijedlog, druga je odmah protiv i obrnuto.

"U suštini traži se podrška svih tom prijedlogu i zbog toga je to teško", rekao je Dodik.

Lideri pet najjačih stranaka u FBiH nakon višečasovnog sastanka u Sarajevu, kojem je prisustvovao i Sorensen, nisu postigli dogovor o rješavanju pitanja Sejdić-Finci, ali su istakli da će nastojati da u narednih 48 časova u Briselu nađu modalitet na osnovu ranije potpisanih principa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije