Dodik Dačiću: Nećemo dati da BiH prizna Kosovo

Radiosarajevo.ba
Dodik Dačiću: Nećemo dati da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je da taj entitet neće dati saglasnost Bosni i Hercegovini za priznanje nezavisnosti Kosova.

„Smatramo da je teritorijalni integritet Srbije i Rezolucija 1244 dovedena u pitanje samostalnim proglašenjem nezavisnosti Kosova i u tom pogledu BiH ne može da podrži takve jednostrane odluke o nezavisnosti, imajući u vidu i njenu unutrašnju konstituciju i činjenicu da je Srbija jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik, javlja Fena.

Ipak, RS podržava politiku Srbije, kada je u pitanju sporazum iz Brisela u vezi s Kosovom te, kako je rekao, pratit će i podržati zvanične srbijanske odluke o tom pitanju. Dodik je, nakon sastanka s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, kazao da RS podržava evropske procese Srbije i smatra da bi i BiH trebalo da krene ka pribavljaju kandidatskog statusa s EU.

Naglasio je i da Srbija i ovaj put potvrđuje da je BiH suverena zemlja sastavljena od dva entiteta i tri naroda te nema ništa protiv onoga što se institucionalno dogovori u BiH.

Također, dodao je da RS nema ništa protiv da Srbija održi i zajedničke sjednice s Vladom Federacije ili Vijećem ministara BiH ili nekim drugim vladama, jer je to, kaže, samo dokaz da Srbija želi normalizaciju odnosa, što u RS podržavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije