Dodik: Bošnjaci ne prihvataju RS, RS ne prihvata BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik: Bošnjaci ne prihvataju RS, RS ne prihvata BiH

Republika Srpska (RS) je i danas spremna da prihvati Bosnu i Hercegovinu, ali odbijanje Bošnjaka da prihvate RS pokazuje da je to čak više besmisleno i govoriti, rekao je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik, prenosi Fena.

On kaže da ne treba onda da se Bošnjaci čude što ljudi iz RS ne žele da prihvate BiH.

Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i delegati u Vijeću naroda RS-a nisu se danas odazvali na prijem kod entitetskog predsjednika, organizovan povodom 9. januara, Dana RS-a.

Dodik navodi da se ni ranijih godina bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS i delegati u Vijeću naroda RS-a nisu odazvali ni na prijem koje je kao entitetski premijer organizirao, kao ni na proslavu Dana RS-a.

"Međutim, sada vidimo neke nove metode, da distribuiraju razne sadržaje na određene adrese, a dobio sam ih i ja", rekao je Dodik navodeći da takvo ponaše odbacuje, jer "ne doprinosi razumijevanju“.

"RS je legitimna i legalna i dio je ustavnog poretka BiH. RS je međunarodno prihvaćena i priznata kroz Dejtonski sporazum i svako osporavanje i na takav način njeno prikazivanje je udar na njen Ustav i značaj", ustvrdio je.

Ne treba se onda, kaže, čuditi što u RS jačaju tendencije koje ne vide RS u BiH.

Dodao je da RS prihvata ustavni poredak BiH, ali je pitanje, kaže, vremena i htijenja dokle da se to podržava. Ako se, kaže, želi graditi neko zajedništvo ili aktivnost moraju svi prihvatiti sve ono što je legalno i legitimno, a RS je "to nesumnjivo“.

Naveo je da RS uvažavaju predstavnici država, kao što je to uradio i Ivo Sanader.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio zadovoljstvo najavom patrijarha srpskog Irineja da 9. januara dođe u Banju Luku, gdje će služiti svetu liturgiju u povodu Dana RS-a i "njene krsne slave svetog arhiđakona Stefana.

Tog dana u Banju Luku će doći i predstavnici države i Vlade Srbije te svi oni koji su, kako kaže, pozvani i ako žele da dođu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije