Dodik: Bit će sjednica ukoliko u sali ostane samo jedna zastava BiH

E. H.
Dodik: Bit će sjednica ukoliko u sali ostane samo jedna zastava BiH
Foto: Anadolija / Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH

"Predlagao sam da u Predsjedništvu Bih napravimo neutralnu prostoriju bez obilježja, ali Džaferović to nije prihvatio", kazao je novinarima predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što je danas odgodio konsultacije za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Dodao je da je bio pri primoran odgoditi konsultacije.

"Osnovni razlog zašto ne možemo da funkcioniramo jeste da vidimo dvije identične zastave, to je zastava BiH i FBiH", istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, za sutra je zakazana sjednica Predsjedništva koja će biti održana pod uslovom da se u tu salu stavi zastava RS.

"Mene nije izabrao niti jedan glas iz FBiH, ja sam srpski član Predsjedništva i hoću da budem tako najavljivan i da iza mene stoji zastava RS. Tu zastavu je potvrdio Ustavni sud, ona ne vrijeđa niti jedan narod. Dok to nije slučaj sa zastavom FBiH, ja neću da budem diskriminiran. Sutra možemo raditi ako jedna od zastava bude izbačena i da ostane jedna zastava BiH. Sutra ću predložiti izmjene Poslovnika o radu i kasnije izmjena Zakona o zastavi", pojasnio je Dodik. 

Dodao je da ako sutra bude samo jedna zastava u sali onda je to zastava BiH, te da ukoliko njegove kolege to ne prihvate onda oni ne žele da rade. 

"Kao predsjedavajući imam pravo da odgodim sjednicu, mogu da odem u Banja Luku i da održim sjednicu videolinkom. Ukoliko ni to neće, onda je do njih. Ja ne bježim od rada, nije jedini pravnik Džaferović da mi on tumači zakone. Ne zanima me šta je govorio Džaferović, istakao je Dodik. 

Komentarišući konsultacije u vezi s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Dodik je kazao da njegov prijedlog je Zoran Tegeltija.

"Vidjet ćemo koje će još partije dostaviti svoje prijedloge. Džaferović i njegova struktura ne želi da se formira Savjet ministara i ovo je njihova igra", smatra Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije