Dodik: Bilo bi dobro da riješimo provedbu presude Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Dodik: Bilo bi dobro da riješimo provedbu presude Sejdić-Finci

Predsjedink bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na sastanku političkih lidera BiH s povjerenikom Evropske unije za proširenje Štefanom Fileom 1. oktobra u Briselu biti postignut dogovor oko provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i mehanizma koordinacije.

"Bilo bi dobro za BiH da to riješimo i dobijemo kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji", izjavio je Dodik nakon današnjeg sastanka s šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Peterom Sorensenom, prenosi Anadolu Agency.

Ističući da u RS postoji konsenzus oko načina provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH, Dodik je rekao da je RS „dala mogućnost federalni partnerima da u dogovoru, afirmišući specifičnosti Federacije BiH, predlože rješenje“.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, predsjednik RS je kazao da je taj entitet predložio model koji je "u skladu sa Ustavom BiH i praksom složenih država članica Evropske unije". Dodao je da se o tom pitanju i dalje vode razgovori te da već ima izrađen dokument „koji je prihvaćen od Srba i Hrvata i sada se čeka odgovor Bošnjaka“.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen istakao je da je stav Evropske unije jasan i da je i predsjedniku RS prenio poruku „da u predizbornoj godini EU želi pozvati BiH da postane njena članica“.

Na tom putu, naglasio je Sorensen, BiH mora ispuniti 'domaću zadaću', koja se kada je u pitanju provođenje presude Sdejdić-Finci treba ogledati u uvjerljivom naporu da se to  riješi. Dodao je i da očekuje da se problem mehanizma koordinacije „uskoro riješi“.

Uz Sorensena, sastanku u Banjaluci su prisustvovali i ambasador Velike Britanije Nigel Casey, ambasador Republike Italije Ruggero Corrias, otpravnik poslova ambasade Republike Grčke Sotirios Demesticas, zamjenik šefa Misije Ambasade Kraljevine Španije Luis Bueno i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Dunja Levak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije