Dodik: BiH će se raspasti, jedino je Republika Srpska samoodrživa

Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH će se raspasti, jedino je Republika Srpska samoodrživa
Foto: EPA / Milorad Dodik
BiH bi mogla da funkcionira, ako bi se pridržavali Dejtonskog sporazuma, ali je praksa potpuno drugačija, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući na RTRS-u.

On je istaknuo kako je sprega međunarodnih predstavnika i političkog Sarajeva, najviše SDA, učinjena da bi se ojačao unitarizam, te da je od BiH napravljen monstrum.

"Budućnost Republike Srpske je odlična. Јedina je samoodrživa i nastaviće da živi. A BiH će se raspasti“, ističe on.

Srpski predstavnici u bh. institucijama nanijeli su RS-u ozbiljnu političku štetu, kaže Dodik. Njihovo ponašanje u parlamentu RS-a, ometanjem rada te institucije govori o tome da su namjerno izbjegli glasanje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, smatra Dodik. Poručuje da odluka o tome da BiH bude članica NATO-a nije donesena. Niko ne spori da će se jednog dana odlučivati o tome na nivou BiH, ali mi imamo pravo na svoj stav, poručio je Dodik.

"Vidjet ćete da niz izjava govori o tome da mi ne želimo da bude granica NATO-a na Drini. To nije Dejtonsko pitanje, Dejton se ne bavi pitanjem NATO-a, to je pitanje nas koji živimo ovde. Mi smo sastavni dio lanca u odlučivanju, a mi smo rekli da hoćemo da budemo vojno neutralni“, poručio je predsjednik.

Politički sistem u BiH produkuje siromaštvo i RS od takve BiH nema ništa, kaže Dodik. Nijedna donesena mjera nije bila u funkciji podrške, tamo nema suverene monetarne vlasti, a Centralna banka je pod upravom stranaca. Ali, ekonomija RS-a, kaže, stoji odlično.

"Mi smo u ovoj godini na budžetskim i fondovskim stavkama imali povećanje prihoda od 150 miliona. Imamo pokrivenost uvoza izvozom naših proizvoda koja je na rekordnom nivou otkad postoji RS. Broj zaposlenih se povećava, a do kraja godine RS će imati 250.000 zaposlenih, što je do sada najveći broj", naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH, Dodik kaže da je sve moguće, ali da su izbori daleko. Vjeruje da će koalicioni partneri ostati isti, a predsjednik Republike, kaže, biće neko iz SNSD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije