BiH / Dodik: Bakir Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan, hoće da napadne RS

13. 11. 2017. u 20:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1007

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas da je "Bakir Izetbegović srpski neprijatelj broj jedan, jer se svojim izjavama miješa u unutrašnja pitanja Srbije".

Dodik je za RTRS istakao da "Izetbegović hoće da napadne RS i da bošnjački član Predsjedništva BiH predstavlja destabilizirajući faktor u regionu".

Predsjednik manjeg bh. entiteta naglasio je da se preko izjave Izetbegovića o priznanju Kosova ne može lako preći.

"Takve izjave su opasne i nećemo lako preći preko toga". rekao je Dodik, zaključivši da Izetbegović ovim pokazuje da je najveći izvor destabilizacije u regionu, označivši ga kao srpskog neprijatelja broj 1.

Izetbegović je eventualno raspisivanje referenduma o samostalnosti RS-a nazvao "drugim poluvremenom", rekavši da će ga RS izgubiti. U odbranu BiH stat će, kaže, mnoge patriote, koje će predvoditi.

Ova izjava direktna je prijetnja RS-u, upozorio je Dodik i dodao da je Bakir Izetbegović ovim pokazao da "nastavlja dosljedno sprovoditi politiku svog oca, koji je svojevremeno izjavljivao da će žrtvovati mir za BiH". Ova izjava naškodit će odnosima Srba i Bošnjaka, rekao je Dodik i poručio da RS ima potencijal da se brani.

"Ovo je izjava u kojoj on najavljuje napad na Srpsku. Mada meni nije jasno s čime bi on napao, s kojom praznom puškom? Ako su to borci ISIL-a, mi sve znamo koji su to. On nama ovim poručuje nešto drugo - da računa na SIPU, oružane snage BiH i pripadnike svog naroda u RS-u", poručuje Dodik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA