Dobrovoljačka: Nekoliko stotina građana na protestu

Radiosarajevo.ba
Dobrovoljačka: Nekoliko stotina građana na protestu

Nekoliko stotina predstavnika boračkih organizacija i udruženja, patriota i ostalih građana Sarajeva i BiH okupilo se danas u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića (bivša Dobrovoljačka) ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH na mirnim protestima povodom raspisanih potjernica Interpola Srbije za 13 građana BiH u "slučaju Dobrovoljačka".

Proteste je organizirala Koordinacija boračkih organizacija i udruženja iz BiH da bi ukazali na neutemeljenost ovih potjernica te uputili protest organima bh. pravosuđa zbog šutnje i izostanka reakcije.

Na mirnim protestima mogli su se vidjeti tansparenti s natpisima "Političari,probudite se“, "Prekinite sve odnose sa Srbijom“, a neki od učesnika su nosili majice s natpisima "Šta čekate-hapsite!“.

Predsjednik Patriotske lige BiH Avdo Hebib poručio je da se radi o politički montiranim potjernicima, navodeći da su dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine bila isprovocirana.

Pojasnio je da je konvoj JNA, naoružan snajperima i transporterima, izazvao tada "neželjene posljedice i sukob s građanima". U Dobrovoljačkoj je, kako je kazao, s vojnog transportera teško ranjen Boris Midžić, zapaljene su dvije kuće, a 30. aprila snajperima iz tadašnje komande JNA ubijena dva aktivista SDP-a.

-Niko od nas tada nije imao potrebe za bilo kakvim sukobima, ali je nekome trebalo da se situacija isprovocira, istaknuo je Hebib.

Poručio je da se s borcima "niko ne može igrati", navodeći da niko ne želi braniti one koji su činili zločine, ali da se neće dozvoliti da se "protiv nevinih boraca upotrijebi pravna regulativa".

U Koordinaciji boračkih organizacija također su naglasili da je država BiH isključivo nadležna za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji.

S protesta je upućena i kritika bh. političarima koji su "uspavano" pratili sva dešavanja u vezi sa "slučajem Dobrovoljačka" i raspisivanjem potjernica te su pozvani da, zajedno s pravosudnim organima, rade svoj posao.

Protestnom skupu su prisustvali federalni i kantonalni ministar za pitanja boraca Zahid Crnkić i Hajrudin Ibrahimović, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te predstavnici drugih nevladinih organizacija i udruženja.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije