Dobrodošlica za bh. vojnike koji su se vratili iz Afganistana

Radiosarajevo.ba
Dobrodošlica za bh. vojnike koji su se vratili iz Afganistana
/ Foto: Agencija Anadolija

Oružane snage Bosne i Hercegovine svojim radom i zalaganjem jasno pokazuju da BiH nije i ne smije biti isključivo primalac međunarodne pomoći, rekao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćaući se na svečanosti povodom dočeka 26 pripadnika Vojne policije Oružanih snaga BiH po povratku iz misije ISAF u Afganistanu, Komšić je poželio dobrodošlicu vojnicima, ističući kako su oni svojim radom i nesebičnom zalaganjem u teškom i nestabilnom okruženju, predstavili bh. oružane snage u najboljem svjetlu.

"Ovakvim radom i zalaganjem Oružane snage Bosne i Hercegovine jasno pokazuju da naša zemlja nije i ne smije biti isključivo primalac međunarodne pomoći. Dosegli smo izvjesnu razinu ravnopravnosti u članstvu međunarodne zajednice da možemo i da dajemo aktivan doprinos u rješavanju konflikata i uspostavljanju mira u bilo kojem dijelu svijeta", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sa povećanim samopouzdanjem i primjerenom profesionalnošću, naglasio je Komšić, pokazalo se kako su pripadnici OSBiH kadri odgovoriti zadacima koje Predsjedništvo BiH, kao njihov vrhovni komandant, postavlja pred njih.

"Svjesni smo činjenice da su veliki doprinos podizanju njihovog sveukupnog kapaciteta dale partnerske vojne organizacije svijeta, ali je poseban značaj ovim aktivnostima dala Nacionalna garda Marylanda", poručio je Komšić.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je kako je misija ISAF u Afganistanu nametnula profesionalna i lična iskušenja, koja su pripadnici OSBiH uspješno savladali.

"Kroz angažovanje, vi ste unaprijedili i važne ljudske osobine koje krase poziv kojim se bavite, poput lične hrabrosti, lojalnosti, osjećaja za dužnost, poštovanja prema kolegama, časti i integriteta. Ove osobine su privilegije i one vas čine drugačijima i boljima, te ih trebate njegovati u vašem radu, ali i u životu uopšte", istakao je Osmić, izrazivši zahvalnost vladi Sjedinjenih Američkih Država na posvećenosti i odnosu prema Ministarstvu odbrane BiH i OSBiH.

Načelnik Združenog štaba OSBiH general bojnik Ante Jeleč naglasio je kako OSBiH, prateći NATO i svjetske standarde, nastavljaju snažno i odlučno koračati na putu reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih i dobro uvježbanih oružanih snaga.

"To svakodnevno dokazujemo našim dosadašnjim i budućim angažiranjem, kako časnika-vojnih posmatrača u Ujedinjenim nacijama u Kongu, tako i stožernih časnika, pješačke postrojbe, instruktora i postrojbe Vojne policije u Afganistanu. Odluka naših američkih partnera da u tako kompleksnoj misiji prihvate kao partnera i pripadnike Vojne policije OSBiH samo je dokaz da su naše oružane snage postale prepoznatljiv i poudzan partner u međunarodnim operacijama potpore miru", istakao je Jeleč.

Misiju završili svi vojnici

Misija u Afganistanu bila je prva borbena misija jedne jedinice OSBiH angažovane u operacijama podrške miru koja se izvodila van baze stacioniranja, pojasnio je zapovjednik Operativnog zapovjedništva OSBiH brigadni general Dragan Vuković.

"Najbitnije je napomenuti da ste svoju misiju završili bez gubitaka i živi i zdravi ste se vratili svojim porodicama. Ne zaboravite da vaš uspjeh ima pozitivan efekat ne samo na OSBiH, nego i za BiH u cjelini", poručio je on.

Pomoćnik generala Nacionalne garde Marylanda general bojnik James Adkins kazao je kako ne može zamisliti bolji način proslavljanja desetogodišnjice partnerstva od izražavanja dobrodošlice vojnicima nakon povratka iz uspješne misije.

"Vi ste bili dio velikog uspjeha 115. bataljona vojne policije. Svaka misija koju ste dobili tamo je prihvaćena i izvršena. Vaša tehnička i taktička ekspertiza je bila najbolja i trebate biti ponosni na ono što ste uradili, jer ja sam veoma ponosan na vas", poručio je Adkins.

Zapovjednik kontigenta Vojne policije OS BiH satnik Marinko Domić kazao je kako je misija VP OSBiH u Afganistanu bila asistencija i mentorisanje afganistanske uniformisane policije.

"Misiju smo izvršili vrlo uspješno, a za svoj rad tijekom boravka u misiji odlikovani smo od strane US Army. Dokazali smo da su pripadnici OSBiH spremni i obučeni da sudjeluju u svakoj misiji koja im se dodijeli bilo s kim, bilo kad i bilo gdje na svijetu", kazao je Domić.

Svečanosti povodom dočeka 26 pripadnika Vojne policije OSBiH iz misije ISAF u Afganistanu prisustvovale su i porodice pripadnika vojne policije koji su bili u misiji u Afganistanu, te brojne zvanice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije