Dobri signali za ukidanje viza

Radiosarajevo.ba
Dobri signali za ukidanje viza
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas će u Bruxellesu razgovarati sa komesarom za unutrašnja pitanja EU Cecilijom Malmstrom i komesarom za proširenje EU Stefanom Fueleom o napretku koji je postigla BiH i uslovima za liberalizaciju viznog režima.

Uoči Špirićevog dolaska Srna u Bruxellesu saznaje da su dobri signali da će Evropska komisija dati zeleno svjetlo BiH za bijelu šengensku listu.

Šveđanka Cecilija Malmstrom jučer je izjavila da bi trebalo izbjeći nepotrebne prepreke slobodnom kretanju ljudi.

Ona je to je izjavila nakon govora poslanika u Evropskom parlamentu Tanje Fajon, koja je ponovo pozvala na ukidanje viznog režima za zapadni Balkan.

Ispunjen i posljednji uslov za liberalizaciju viznog režima

BiH je jučer ispunila i posljednji uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima nakon što je Vijeće ministara BiH imenovalo Himzu Selimovića za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a za njegove zamjenike Uroša Penu i Mileta Jurića.

Dosadašnji direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić ponovo je imenovan na tu dužnost, a za njegovog zamjenika imenovan je Enes Gačanin.

Marko Dominković imenovan je za zamjenika direktora Sipe.

Vijeće ministara BiH imenovalo je na jučerašnjoj sjednici i Ranka Šakotu za vršioca dužnosti direktora, a Husu Šepića za vršioca dužnosti zamjenika direktora Centralne harmonizacione jedinice, što je jedan od uslova iz evropskog partnerstva.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije