Dobre vijesti iz Vareša: Iz ove općine je sada moguće putovati za Sarajevo

0
Fena
Dobre vijesti iz Vareša: Iz ove općine je sada moguće putovati za Sarajevo
FOTO: Fena / Vareš Poplave

Općina Vareš sanira posljedice jutrošnjih poplava i klizišta, a ekipe koje su od ranih jutarnjih sati na terenu uspjele su u međuvremenu usmjeriti rijeku Stavnju te učiniti prohodnim regionalni put R444 prema Sarajevu" potvrdio je u izjavi za Fenu načelnik te općine Zdravko Marošević.

To ne znači, dodaje, da je put potpuno očišćen od naplavina, ali je prohodan te se iz te općine sada može putovati i prema Sarajevu.

"Sve ekipe javnog sektora i privatnih kompanija nalaze se na terenu i čine sve da se lokalni potoci usmjere u njihova korita te oslobode lokalni putevi. Uspjeli smo otvoriti komunikaciju prema Sarajevu, dok je zbog poplave u tunelu koji preko Bijake vodi do Olova, Zavidovića i Tuzle, zatvorena ta dionica regionalnog puta. Međutim, vozila koja imaju potrebu da idu u tom pravcu, usmjeravaju se alternativnim putevima koji su, istina, malo lošiji, ali se može proći" kaže Marošević.

BH Telecom izdvaja 1,5 miliona KM pomoći za poplavljena područja

BH Telecom izdvaja 1,5 miliona KM pomoći za poplavljena područja

Neki stanari zgrade u naselju Vareš-Majdan, koji su zbog obrušavanja potpornog zida bili onemogućeni da jutros napuste svoje domove, uspjeli su izaći iz zgrade.

"Upravo sam došao u Dabravine kako bih se na licu mjesta uvjerio o stanju kuće i objekata Muje Ajanovića, kojem je klizište odnijelo štalu i pomoćne objekte. Međutim, uspjeli su spasiti stoku pa sada tražimo način kako da priđemo tom objektu. Bila je ugrožena i kuća pa ćemo vidjeti da li će, eventualno, biti potrebno evakuisati ovu porodicu" kaže Marošević.

UŽIVO | Poplave 2024: U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama

UŽIVO | Poplave 2024: U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama

Ohrabreni su, kaže, što je prestala padati kiša pa je time dosta olakšan rad mehanizacije i ljudstva na terenu.

"Sada imamo i dosta mašina privatnih preduzeća, prije svega kompanije Adriatic Metals, pa kada smo svi složni lakše je sanirati posljedice. Procijenili smo da će biti šteta pa smo jutros, u 8.30 sati kada smo mogli doći do zgrade Općine, proglasili i vanrednu situaciju zbog elementarne nepogode. Trebat će evidentirati sve štete i pomoći ljudima, koliko se bude moglo, ali sada je najvažnije da učinimo prohodnim sve puteve te rijeke usmjerimo u njihova korita. Najvažnije je da nema povrijeđenih niti poginulih, a štete će se sanirati" poručuje Marošević.

Ukoliko ne bude novih padavina i problema, Lokalni izbori na području te općine, smatra Marošević, neće doći u pitanje pa bi i izborni proces u nedjelju, 6. oktobra trebao biti realiziran prema planu.

Sve informacije o poplavama u BiH možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije