Dobra saradnja BiH i Španije

Radiosarajevo.ba
Dobra saradnja BiH i Španije

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić primio je u utorak u Sarajevu novoimenovanu ambasadoricu Španije u BiH Mariju Auroru Mehiu Eraskin. 

Na sastanku je istaknuto da BiH i Španija imaju dobru bilateralnu saradnju, te da su tradicionalno prijateljske veze dvije zemlje odlična osnova za jačanje ekonomske saradnje. 

Ambasadorica Eraskin naglasila je da se već radi i na stvaranju uslova za direktnu saradnju jer će delegacija španskih privrednika polovinom ovog mjeseca doputovati u BiH u organizaciji Privredne komore Španije, što je dobra prilika za pokretanje konkretnih projekata. 

Ministar Špirić ocijenio je da su susreti privrednika dobar put ka jačanju ekonomske saradnje, te podsjetio da postoji niz međudržavnih sporazuma između BiH i Španije koji su podrška takvoj saradnji. 

Ministar finansija i trezora BiH izrazio je očekivanje da će budžet za 2012. godinu biti pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH već na prvoj sjednici zakazanoj za 10. maj. Podsjetio je da ovogodišnji budžet predviđa smanjenje javne potrošnje. 

Dodao je da su u budžetu planirana sredstva za finansiranje lokalnih izbora, ali i svih projekata koji su bitni na putu BiH ka EU. 

Ambasadorica Eraskin ocijenila je da se sa smanjenjem javne potrošnje suočavaju skoro sve zemlje u EU, pa i Španija, jer je to jedan od načina da se spriječe negativne posljedice ekonomske krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije