Doboj: Trećinu saobraćajki prouzrokovali pijani vozači

Radiosarajevo.ba
Doboj: Trećinu saobraćajki prouzrokovali pijani vozači

Tokom akcije usmjerene na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i pješaka koji se pod dejstvom alkohola kreću po kolovozu tokom vikenda od kontrolisanih 634 vozača alkotestirana su 332, prilikom čega su sankcionisana 82, javlja Fena.

Kod 74 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, dok je osam vozača odbilo izvršiti alkotest, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj

Kod 50 vozača koncentracija alkohola u krvi iznosila je od 0,3 do jednog promila. Kod 18 vozača utvrđena količina alkohola u organizmu bila je od jedan do dva promila, dok je kod jednog vozača utvrđeno prisustvo alkohola veće od dva promila i izrečena im je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornom vozilom u trajanju od mjesec dana.

Iz saobraćaja je isključen jedan vozač profesionalac i četiri vozača koja su bila mlađa od 21 godinu ili su imali manje od tri godine vozačkog iskustva, a alkotestiranjem im je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi do 0,3 promila.

Pijani i pješaci

Na licu mjesta izdat je prekršajni nalog trojici pješaka koji su kretali kolovozom pod dejstvom alkohola u organizmu više od 0,8 promila.

Na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,3 do jednog promila predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 KM i više, sa koncentracijom alkohola od jedan do dva promila novčana kazna iznosi 100 KM i više, a preko dva promila od 400 KM i više.

Na području operativne odgovornosti Centra javne bezbjednosti Doboj za prvih šest mjeseci utvrđeno je da je 35,71 odsto saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima uzrokovao vozač koji je bio pod dejstvom alkohola, a u 28,57 odsto slučajeva za nastanak saobraćajne nezgode odgovorni vozači koji su imali koncentraciju alkohola u krvi veću od jednog promila.

Saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim licima u 34,92 posto slučajeva uzrokovali su vozači pod dejstvom alkohola, a u 30,16 posto slučajeva odgovorni za nastanak saobraćajne nezgode imali su koncentraciju alkohola u krvi veću od jednog promila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije