Dobitnici ''Zlatnog ljiljana'' najavili blokadu Federacije

Radiosarajevo.ba
Dobitnici ''Zlatnog ljiljana'' najavili blokadu Federacije

Savez dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH najavio je skoro blokiranje rada institucija u ovom entitetu i proteste, zbog smanjenja julske naknade za deset odsto korisnicima boračko-invalidske zaštite i najave da će od 1. januara 2010. godine biti ukinut Zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja.

Do blokade rada institucija u FBiH najvjerovatnije će doći nakon Bajrama.

Dobitnici "Zlatnih ljiljana" jasno su poručili aktuelnoj Vladi FBiH da više nemaju potrebe da razgovaraju sa njenim predstavnicima koji nisu prisustvovali jučerašnjoj vanrednoj Skupštini. Pozivu da prisustvuju nisu se odazvali premijer FBiH Mustafa Mujezinović i predsjednik SDA Sulejman Tihić umjesto koga je bio njegov zamjenik Asim Sarajlić.

Mujezinović je poručio da ne može doći zato što dobitnicima ove nagrade ne može obećati da njihove naknade neće biti smanjene i objasnio da to tek treba usaglasiti 10. septembra sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Dobitnik "Zlatnog ljiljana" iz Zeničko-dobojskog kantona Mule Imamović pokušao je na Skupštini da napadne ministra za pitanja boraca FBiH Zahida Crnkića koji im se želio obratiti.

Ovo nije bio jedini napad na Crnkića i ostale predstavnike vlasti. Potpredsjednik federalnog saveza Ibrahim Jahić optužio je poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfana Ajanovića da nema pravo javno da govori o, kako je rekao, herojima rata.

Skupštini su prisustvovali član Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić i član Predsjedništva Stranke za BiH Beriz Belkić.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije