Do sada identificirano i spremno 70 žrtva genocida za dženazu 11. jula

Fena
Do sada identificirano i spremno 70 žrtva genocida za dženazu 11. jula
/ Lejla Čengić (Foto: Anadolija)
Do sada je 70 žrtava genocida identificirano i spremno za dženazu 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je u razgovoru za Fenu da je među 70 žrtava koje će ove godine biti ukopane na zajedničkoj dženazi sedam maloljetnika.

Prema njenim riječima, na ovoj dženazi bit će ukopana i žena, Đemila (Mahmut) Mahmutović. Imala je 33 godine kada je ubijena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010.

Čengić kaže da je najstarija žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine Alija (Huso) Salihović,  rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice, Zeleni Jadar na području Bratunca i Pusmulići na području Srebrenice.

"Najmlađa žrtva koja će biti ukupana 11. jula u Potočarima jeste petnaestogodišnji Damir (Kemal) Suljić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Blječeva, na području Bratunca - kazala je Čengić, dodajući da je njegov otac Kemal ukopan 2009.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije