Djevojčica zaražena virusom nove gripe u kućnoj je izolaciji

Radiosarajevo.ba
Djevojčica zaražena virusom nove gripe u kućnoj je izolaciji

Djevojčica iz Ljubuškog, kod koje je u nedjelju potvrđeno prisustvo virusa gripe A/H1N1, nalazi se u kućnoj izolaciji i podrvrgnuta je medicinskoj terapiji antivirotikom Tamiflu, kao i tri osobe koje su s njom bile u bližem kontaktu tokom avionskog leta od Australije do BiH. Druga osoba sa područja Sarajeva, za koju se u nedjelju sumnjalo da je oboljela, nije zaražena novom gripom, potvrđeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Resorni ministar Safet Omerović, predstavnici Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ponovili su da je sistem zdravstvene zaštite, kako u FBiH tako i u cijeloj državi, uvezan i spreman odgovoriti prijetnjama virusa nove gripe. Apelirali su na građane da budu savjesni i odgovorni, te da kod pojave prvih, i najblažih simptoma, potraže pomoć u okviru primarne medicinske službe, čije je osoblje educirano za daljnje postupanje.

Simptomi nove gripe su slični simptomima koji prate sezonsku gripu, a radi se o povišenoj temperaturi, malaksalosti, bolovima u tijelu, grlobolji i, rjeđe, hunjavici i problemima reaspiratornog trakta. Lakše oblike zaraze virusom nove gripe moguće je liječiti kao i običnu gripu, dok je u težim slučajevima neophodna terapija antiviroticima, kojih ima u dovoljnim količinama, rečeno je na konferenciji za novinare, uz podsjećanje da su klinički centri u Sarajevu i Mostaru referalni centri, potpuno spremni za kompletnu dijagnostiku i zbrinjavanje oboljelog.

U FBiH je pojačan epidemiološki nadzor, ali, osim pisanih materijala kojima se na građane apelira da se jave medicinskoj službi kod pojave prvih mogućih simpotma, na aerodromima i graničnim prelazima u skorije vrijeme neće biti pooštrene ljekraske kontrole, budući da je testove teško raditi na frekventnim mjestima, ali i zbog činjenice da inkubacija virusa novog gripa traje sedam dana. Na takvim mjestima locirane su ekipe hitne medicinske službe zadužene za prihvat potencijalnih pacijenata i njihovo daljnje zbrinjavanje.

Kada su u pitanju prognoze mogućeg širenja virusa nove gripe u BiH, rečeno je da se, "matematički govoreći", veći broj oboljelih može očekivati početkom jeseni, kada se očekuje i povećan broj zaraženih virusom sezonske gripe.

ONASA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije