Liječenje dječaka najljepši novogodišnji poklon: Evelin otputovao u Tursku

Enes Hodžić
Liječenje dječaka najljepši novogodišnji poklon: Evelin otputovao u Tursku
Screenshot / Avaz
Priča o sedmogodišnjem Evelinu Alajbegoviću iz Kaknja, koja je 'na noge' podigla gotovo sve građane Bosne i Hercegovine, te oduševila javnost u našoj zemlji dobija, čini se, naznake priče sa sretni završetkom.

Nakon gotovo mjesec dana borbe da se novac za liječenje malenog Evelina prikupi, ali da se njegovo zdravstveno stanje dovede na nivo koji je potreban za njegov transport i liječenje u inozemstvu, danas je kakanjski borac napokon otputovao put Turske. Sa sarajevskog Međunarodnog aerodroma uzletio avion pun nade svih bh. državljana da će Evelin uskoro ozdraviti.

„Avion sa našim Evelinom uzletio je danas sa aerodroma u Sarajevu i mi smo zaista sretni što možemo početi drugu fazu borbe za njegovo ozdravljenje. Iako je novac već odavno prikupljen, Evelinovo zdravstveno stanje nije bilo baš najbolje te je on jedno vrijeme bio i u komi, nakon čega su mu odrađene dvije drenaže u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, a poslije je i njegovo zdravstveno stanje dovedeno na nivo koji su zahtijevali naši avioprevoznici“, kazao je Edin Bjelopoljak, sekretar Udruženja poslodavaca Kakanj i jedan od organizatora prikupljanja pomoći za liječenje Evelina u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Bjelopoljak nam je tokom razgovora objasnio da je samo nekoliko trenutaka ranije kontaktirao klinički centar u Turskoj, gdje su mu potvrdili da je Evelin stigao u bolnicu, da će uskoro biti hospitaliziran, te da će u najkraćem mogućem roku početi zahvate na liječenju tumora koji mu je dijagnosticiran u Sarajevu.

No ono što je posebno raznježilo cjelokupnu javnost nije bila akcija prikupljanja novca za liječenje, kakve svakodnevno vidimo u BiH, nego gest načelnika općine Kakanj Nermina Mandre, koji je odlučio da novac za doček Nove godine u ovom bh. gradiću donira za liječenje sedmogodišnjeg dječaka.

Mi zaista imamo divnog načelnika, koji je pokrenuo lavinu u ovoj akciji i zahvaljujući kojem se mnogo ljudi uključilo u doniranje novca za liječenje Evelina. Razgovarali ste i sami s njim i imali ste priliku da vidite kakav je to čovjek“, istakao je Bjelopoljak u izjavi za Radiosarajevo.ba, dodavši da su gotovo ključnu ulogu odigrali mediji koji „nisu svjesni šta svojim tastaturama rade za dobrobit drugih“.

Sama akcija prikupljanja novca otvorena je početkom decembra, ali nakon objave da načelnik Mandra daje velikodušnu donaciju u akciju su se uključile i brojne obrazovne ustanove, firme, građani iz cijele BiH i svijeta, a donator je bio i bh. košarkaški reprezentativac Mirza Teletović. Vrlo brzo je prikupljeno 130.000 KM, koliko košta operacija i sanitetski aviotransport za malog Evelina, te je zahvaljujući humanom gestu načelnika općine Kakanj, a zatim i svih donatora, došao  do nove prilike za život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije