Djeca iz Konjević-Polja se nisu vratila u školske klupe

Radiosarajevo.ba
Djeca iz Konjević-Polja se nisu vratila u školske klupe

Vehid Dedić, jedan od roditelja bošnjačke djece iz Konjević-Polja koja četvrti mjesec ne pohađaju osnovnu školu jer im entitetska vlast u Republici Srpskoj ne omogućava nastavu iz grupe nacionalnih predmeta, kazao je  kako nikakav dogovor još uvijek nije postignut kada je riječ o povratku djece u školske klupe. 

Dedić, koji sa ostalim roditeljima i djecom više od dva mjeseca protestuje ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, demantovao je navode koji su se pojavili juče u pojedinim medijima, da je postignut dogovor i da se djeca vraćaju školske klupe. Dedić je u razgovoru s novinarom Anadolu Agency kazao da se radi o "montaži", te da je plan i program koji su juče dobili isti koji su imali od prvog dana.

"Mi smo imali to od prvog dana, samo su nam sad uveli da, umjesto časa razrednog odjeljenja, piše maternji jezik, ne piše uopšte bosanski jezik. Isto kao da živimo u nekoj drugoj državi. Apsolutno nikakav dogovor još uvijek nije postignut. Od prvog dana smo imali tu vannastavnu aktivnost, na šta mi ne pristajemo, jer smo konstitutivni narod", pojasnio je Dedić.

Roditelji i djeca ostaće ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, kazao je Dedić, dodavši ako djeca i dalje ostaju sa roditeljima u Sarajevu, a ukoliko narednih dana bude hladnije vrijeme, "djecu ćemo vratiti u Konjević-Polje, a roditelji ostaju ovdje".

"Prema mojim saznanjima, djeca roditelja iz Konjević Polja koja bojkotuju nastavu, nisu još krenula u školu. Razlog je što se još uvijek nisu ostvarili uslovi za povratak. Ima pomaka na terenu i kada je riječ o školskom odboru i nastavi. Međutim, ove sedmice očekujemo da će i nadležno ministarstvo u Republici Srpskoj u saradnji sa pedagoškim zavodima iz Tuzle i Banje Luke iskristalisati nastavni plan i program na način koji će zadovoljiti potrebe djece iz Konjević-Polja", izjavio je advokat roditelja iz Konjević-Polja Nedim Ademović za AA.

Ademović je dodao kako smatra da do daljnjeg neće biti povratka u školu, no, kazao je da se situacija razvija pozitivno.

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra. Roditelji traže od nadležnih entitetskih institucija da za njihovu djecu bude uvedena nacionalna grupa predmeta, po kojoj bi oni pohađali nastavu. Prije više od mjesec dana, bošnjački povratnici u Konjević-Polje i njihova djeca došli su u Sarajevu, gdje u šatorskom naselju postavljenom ispred zgrade OHR-a traže ispunjenje svojih zahtjeva. 

Oni pozivaju lokalne vlasti, ali i međunarodnu zajednicu, da se uključe u rješavanje njihovih problema, kako bi se djeca što prije vratila u školske klupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije