Djeca iz Konjević-Polja ni danas neće na nastavu!

Radiosarajevo.ba
Djeca iz Konjević-Polja ni danas neće na nastavu!

Predstavnici roditelja bošnjačke djece iz Konjević-Polja pored Bratunca razgovarali su jučer u Banjoj Luci sa ministrom prosvjete i kulutre Republike Srpske Goranom Mutabdžijom (SNSD) i potpredsjednikom Narodne skupštine RS Ramizom Salkićem (SDA), ali bez konkretnog dogovora.

Prava povratnika

Podsjetimo, bošnjačka djeca iz Konjević-Polja prošle sedmice nisu išla na nastavu u područnu školu u ovom mjestu zbog neuvođenja nacionalne grupa predmeta, piše Avaz.ba

Iako je Mutabdžija pozvao roditelje da pošalju djecu u školu i izrazio nadu da će se to i desiti, predstavnici iz Konjević-Polja bili su kategorični da učenici ni danas neće na nastavu.

"Očekivali smo od ministra konačno rješenje. Ponovo ćemo imati sastanak s roditeljima, ali ne očekujem pozitivan odgovor", kazao je jučer predstavnik roditelja Vehid Dedić.

Prema riječima ministra Mutabdžije, prema planu provođenja Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, navodi se da se u školama gdje ima više od 18 učenika, u razred uvodi nacionalna grupa predmeta, dok u ovoj školi u razredima od prvog do petog ima između sedam i 13 učenika.

Nacionalni balans 

"Samim tim bilo je nemoguće provesti ovaj zahtjev o kojem govore roditelji", dodao je Mutabdžija. 

On je poručio da je, ako bi djeca danas došla na nastavu, spreman da Vladi RS uputi vanredan zahtjev da se spomenuto tumačenje promijeni te da se nastava na maternjem jeziku izvodi prema udžbenicima iz Tuzlanskog kantona. Istaknuo je i da su spremni da s lokalnom zajednicom rade na "balansiranju" nacionalne strukture u školskom odboru, što je također, jedan od zahtjeva roditelja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije