Djeca iz Holandije na sigurnom, staratelji razdvojeni

Radiosarajevo.ba
Djeca iz Holandije na sigurnom, staratelji razdvojeni

Sander Maurice Tensande
, državljanin Holandije koji se sumnjiči da je sa suprugom Draganom Gvozden oteo dvoje djece, ostaje u ekstradicionom pritvoru u trajanju od 18 dana, a Dragana je puštena na slobodu.

“Tokom postupka za ekstradiciju utvrđeno je da Dragana Gvozden ima državljanstvo BiH te je postupak ekstradicije obustavljen i ona je puštena na slobodu. Djeca su na sigurnom, a njihovu lokaciju ne možemo otkriti”, rečeno je Avazu u Sudu BiH.

Banja Luka: Uhapšeni otmičari djece iz Holandije

Portparol MUP-a RS, Mirna Šoja, rekla je da neće biti nikakve dodatne istrage u ovom slučaju, što se tiče policije RS. “Pronalaskom djece, lišavanjem slobode bračnog para i njihovim prosljeđivanjem u Sarajevo, posao MUP-a RS u ovom slučaju je završen.”

Ročište o ekstradiciji bračnog para iz Holandije održano je u četvrtak u prijepodnevnim časovima, a na odluku suda se čekalo do popodne. Dvoje djece, kojima su Dragana i Sander bili staratelji, takođe su u srijedu uveče prevezena u Sarajevo, a Sud BiH je odredio ustanovu u koju će biti smješteni.

Ovu informaciju je potvrdila i Amira Beganović, službenik za odnose sa javnošću Ambasade Kraljevine Holandije u BiH: “Naš posao je da ubrzamo komunikaciju između vlasti u BiH i Holandiji kako bi se ovaj slučaj riješio u najskorijem mogućem roku. Sa djecom još uvijek nismo stupili u kontakt ali znamo da su zbrinuti.”

Holandski bračni par je uhapšen u srijedu u naselju Slatina, blizu Banje Luke, gdje su se u vikendici sakrili od holandskih vlasti koje su namjeravale da im oduzmu djecu, brata i sestru, o kojima su brinuli šest godina. Nakon što su dobili rješenje o oduzimanju djece, prije tri mjeseca, pobjegli su u Banju Luku gdje su se skrivali.

U srijedu su locirani te uhapšeni, a zatim su odvezeni u Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije