Dizdarević: Osnovna ljudska prava i dalje ugrožena

Radiosarajevo.ba
Dizdarević: Osnovna ljudska prava i dalje ugrožena
Dizdarević se povlači iz HK (Foto: radiosarajevo.ba)

Helsinški komitet za ljudska prava BiH prezentirao je danas Izvještaj neformalne koalicije nevladinih organizacija za izvještavanje o ljudskim pravima u BiH.

Taj dokument napravljen je za mehanizam Općeg periodičnog pregleda koji je uspostavilo Vijeće UN-a za ljudska prava, a služi za procjenu poštovanja ljudskih prava.

Osnovna prava su i dalje ugrožena


Na pres-konferenciji prezentiran je i izvještaj koji se bavi ljudskim pravima i okolišom, a baziran je na misijama HK-a BiH u regijama Zenica, Srebrenica, USK i HNK, te Jajcu, kao i Izvještaj o realizaciji projekta nazvanog "Izvršenje krivičnih sankcija u BiH", odnosno stanju u zatvorima.

Predsjednik HK BiH Srđan Dizdarević kazao je tim povodom da općenito gledano BiH u svom zakonodavstvu ima ugrađene najvažnije međunarodne standarde, ali je problem u primjeni tih standarda i volji ovdašnjih političkih lidera da ih primijene, prenosi Fena.

"Građani BiH su i dalje ugroženi u zadovoljavanju svojih osnovnih prava jer politika ne smatra da bi svi građani trebalo da budu jednaki pred zakonom. Ta diskriminacija je ono na što ukazujemo u spomenutim izvještajima", kazao je Dizdarević.

Sloboda izražavanja u opadanju

On je naglasio da se u oblastima koje obuhvataju spomenuti izvještaji stanje uglavnom pogoršava.

"Nažalost, kad je u pitanju sloboda izražavanja, stanje u zatvorima, ili položaj zaštitnika ljudskih prava, stanje u BiH se pogoršava. Zabrinjava nas činjenica da se nosioci vlasti malo bave zaštitom ljudskih prava, te da su ona većinom prepuštena NVO-ima i akterima civilnog društva, a da je država kao glavni akter u tom procesu često odsutna", kaže Dizdarević

Prema njegovom riječima pozitivnih pomaka ima u ulozi građana u zaštiti svojih prava, što znači da sve više građana zna koja su to njihova prava i koje su to institucije i načini na koje mogu svoja prava zaštititi.

Povodom obilježavanja 15 godina rada Helsinškog komiteta u BiH za četvrtak, 11. februara, planirana je izborna skupština na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo i organi.

Dizdarević kaže da je Upravni odbor HK BiH utvrdio da je za vršioca dužnost predsjednika HKBiH kandidira Sinana Alića iz Tuzle.

"Ako se sutra pojave novi kandidati pristupit ćemo glasanju. Ja odlazim u drugu sferu - politiku", kazao je Dizdarević, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije