Divjak danas popodne pred sudijom

Radiosarajevo.ba
Divjak danas popodne pred sudijom

Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, koji je u četvrtak navečer uhapšen na bečkom aerodromu, na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Srbija, u pritvoru je u Korneuburgu, gdje će u petak poslijepodne biti izveden pred sudiju koji treba da odluči o ekstradicionom pritvoru.

   

Portparol državnog tužilaštva suda u Korneuburgu Friedrich Kel izjavio je Tanjugu da je sud informisao i srpske vlasti, koje sad moraju da proslijede dokumenta Austriji na osnovu kojih sudija treba da odluči da li postoji osnov za izricanje odluke o ekstradiciji.

   

Kel je kazao da je Divjak, državljanin BiH, po privođenju prebačen u zatvor suda u Korneuburgu.

 

- Danas poslijepodne on će biti izveden pred sudiju koji treba da odluči o ekstradicionom pritvoru, objasnio je Kel dodajući da ne može da precizira tačno vrijeme kada će Divjak biti izveden pred istražnog sudiju.

   

Kel je naglasio da je hapšenje uslijedilo na osnovu naloga koji je izdao sud u Beogradu.

   

Po njegovim riječima, Ambasada BiH u Austriji je odmah informisana o hapšenju njenog državljanina, i njeni službenici se o njemu brinu.

   

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova Austrije Rudolf Golia potvrdio je jutros Tanjugu da je Divjak uhapšen prilikom ulaska na teritoriju Austrije na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Srbija pod optužbom da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992.

   
On je dodao da je sud u Korneuburgu naložio hapšenje Divjaka na osnovu srpske potjernice.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije