Disneyland ili Tripoli - znat ćemo u četvrtak

Radiosarajevo.ba
Disneyland ili Tripoli - znat ćemo u četvrtak


Dok javnost okupirana hapšenjem generala Jovana Divjaka protestira, raspravlja i očekuje njegovo oslobađanje, odnosno izručenje, Bosni i Hercegovini prijeti mnogo ozbiljniji problem koji može imati dalekosežne posljedice.

Podsjetimo, stranke okupljene oko Socijaldemokratske partije BiH, uz pomoć sadašnjeg predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH – Stjepana Krešića (HSP), sazvale su sjednicu ovog doma za 10. mart (četvrtak), premda nisu izabrani delegati iz kantona sa hrvatskom većinom.

Suština problema nije u programskim ili ideološkim sukobima, kako to često nastoje predstaviti mediji koji podržavaju SDP i stranke Platforme. Sukob SDP-a i platformaša, na jednoj, te HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 na drugoj strani, proizilazi iz nemogućnosti da se ministarska i druga mjesta koja pripadaju Hrvatima rasporede tako da bi obje strane bile zadovoljne.

Dragan Čović i Božo Ljubić sva „hrvatska“ mjesta traže za svoje stranke, SDP i SDA nude im dvije trećine, odnosno tri petine.

Do 10. marta ostala su tri dana, a rješenje se ne nazire. Ni jedna strana ne popušta, a međusobno se optužuju za blokadu vlasti i eventualne posljedice, usput pozivajući Visokog predstavnika i OHR da sankcioniše one koji blokiraju formiranje vlasti.

Ipak, valja uzeti u obzir činjenicu da se Lagumdžija i Čović u posljednje vrijeme sve češće susreću. Iako njihovi susreti završe novim optužbama, ne treba nikako isključivati mogućnost iznenadnog dogovora oko petina i trećina.

Niko sa sigurnošću i bez straha ne može predvidjeti kako će postupati Čović i Ljubić, koji sada uživaju veliku podršku hrvatske javnosti, nakon što SDP formira krnji Dom naroda i krene u izbor predsjednika Federacije, koji imenuje premijera ovog entiteta.

Niko, dakle, ne zna očekuje li nas Disneyland ili Tripoli, da parafraziramo lidera Socijaldemokratske BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije