Diskriminacija u BiH: Najviše žalbi na vlast

Radiosarajevo.ba
Diskriminacija u BiH: Najviše žalbi na vlast

Diskriminacija u Bosni i Hercegovini je prisutna u gotovo svim oblastima života, a njena neblagovremena eliminacija u sredinama gdje se pojavljuje često uzrokuje određene napetosti, navodi se u Izvještaju o pojavama diskriminacije u BiH za 2011. godinu koji su danas, 9. marta, u Sarajevu prezentirali ombudsmeni za ljudska prava BiH Nives Jukić, Jasminka Džumhur i Ljubomir Sandić
Kako je rečeno, diskriminaciju je teško prepoznati zato što je ona uvijek posljedica kršenja nekih drugih prava, a još ju je teže dokazati. 

Na novinarsko pitanje ko su najčešći kršioci, odgovoreno je da se uglavnom žalbe odnose na javne organe, organe javne vlasti, i to uglavnom u postupku zaposlenja. Ombudsmen Sandić je kazao da su u 2011. primili 191 žalbu na diskriminaciju i to je povećanje u odnosu na 2010. godinu 41,5 posto. U radu su imali i 81 predmet iz 2010. i jedan predmet iz 2009. godine, pa su ukupno u 2011. bile 273 žalbe koje su ukazivale na postojanje diskriminacije. 

Samo jedna presuda

„Od ukupnog broja, završeno je 128, od kojih je 26 završeno izdavanjem pismene preporuke. U 26 slučajeva gdje smo utvrdili da postoji diskriminacija, pismenom preporukom smo intervenirali nadležnim institucijama i organima da se diskriminacija eliminiše“, kazao je Sandić. 

U 2011. bila je 41 žalba na mobing, 43 žalbe na diskriminaciju po osnovu nacionalnog porijekla, 11 žalbi na opće uznemiravanje, kao i 11 žalbi u oblasti obrazovanja, sedam na osnovu članstva u organizacijama itd. 

„Od 26 preporuka realizirano je potpuno šest, djelimično realizirane dvije, ostvarena saradnja između institucije ombudsmena i kršitelja prava u sedam slučajeva. U pet slučajeva nismo dobili još nikakve odgovore vezano za preporuku koju smo izdali i bez realizacije ostalo je šest preporuka“, kazao je Sandić. 

Ombudsmenka Jukić je podsjetila da je Zakon o zabrani diskriminacije donesen 2009. i on je relativno novina ne samo u BiH već i u regionu. 


Ilustracija

„Još ne možemo govoriti o uspostavljenoj sudskoj praksi, budući da se radi o veoma malom broju tužbi koji se odnose prema odredbama Zakona o zabrani diskriminacije. Prema raspoloživim podacima, postoji samo jedna pravomoćna presuda i jedna nepravomoćna presuda“, kazala je Jukić. 

Stoga smatramo, dodala je ona, da se mora puno raditi na promoviranju ovog zakona koji je okvir za ostvarivanje istih prava i mogućnosti svim osobama u BiH i uređuje sistem zaštite od diskriminacije. 

„U ovom izvješću navedeni su oblici diskriminacije koji se najčešće pojavljuju s izdvojenim slučajevima koji su odabrani radi ilustracije i predstavljaju samo presjek stanja, a nikako ne obuhvataju cjelokupnu sliku diskriminacije po pojedinim osnovama“, kazala je Jukić. 

Registrovani slučajevi viktimizacije

Ombudsmenka Džumhur je istakla da u BiH nije dovoljno urađeno na jačanju kapaciteta sudova da se mogu suočiti sa slučajevima diskriminacije. 

„Znamo za određeni broj predmeta koji se nalaze još  u postpupku i gdje mi monitoriramo, ali još postoji nespremnost upravo zbognerazrađenosti odredbi Zakona o zabrani diskriminacije, o njihovoj praktičnoj primjeni u određenim segmentima vlasti“, kazala je Džumhur. 

Po njenim riječima, ombudsmeni BiH imaju registrovane slučajeve viktimizacije. 

„Najčešće se radi o osobama koje su prijavile neki drugi oblik kršenja ljudskih prava i nakon što su se obratili Instituciji ombudsmena ili nekoj drugoj instituciji, protiv njih su pokrenuti određeni postupci“, kazala je Džumhur, objavila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije