Zijad Bećirović: Milorada Dodika čeka sudbina Nikole Gruevskog

Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: Milorada Dodika čeka sudbina Nikole Gruevskog
Foto: Ifimes / Zijad Bećirović

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne studije IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović smatra da Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zbog današnjeg napuštanja sastanka s delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, čeka sudbina bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Skandal: Dodik zbog zastave napustio sastanak sa ambasadorima PIC-a?

„Zbog toga je Dodik toliko nervozan, jer smatra da samo stvaranjem tenzija, konflikata može politički preživjeti. Vodećim sigurnosnim službama u svijetu poznate su njegove transakcije ili bolje rečeno počinjeni kriminal. Zna se ko je sve uključen u njegov kriminal, preko koga i koliko je opljačkao Republiku Srpsku. Tu postoje elementi i međunarodnog kriminala u kojeg su uključeni i međunarodni akteri“, rekao je Bećirović za agenciju Patria.

Direktor IFIMES-a, instituta koji ima specijalni savjetodavni status pri UN-u, smatra da se postojeće tenzije u BiH, koje su, kako je rekao, stvorene i koje rastu mogu se presjeći samo na dva načina - a to je eliminacija Dodika i njegove politike iz političkog života ili da tenzije rastu do te mjere da dođe do oružanog konflikta.

„Izvjesniji je prvi način“, dodao je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije