Direktori javnih institucija u KS bi uskoro mogli ostati bez funkcija: 'Idemo do kraja'

5
I. S.
Direktori javnih institucija u KS bi uskoro mogli ostati bez funkcija: 'Idemo do kraja'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ured za borbu protiv korupcije KS

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo uputio je inicijative prema Vladi Kantona Sarajevo kako bi se pokrenula procedura za utvrđivanje odgovornosti direktora te eventualnog prijevremenog razrješenja zbog određenih nepravilnosti.

Ovu informaciju je potvrdio Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije za portal Radiosarajevo.ba.

"Do sada smo problematizirali 14 nosioca javnih funkcija. Radi se o direktorima, izvršnim direktorima, članovima upravnog odbora, predsjednicima upravnih odbora...", naveo je Kafedžić.

Oni su većinom prekršili Statuta ili Uredbe o zapošljavanju u ovom kantonu.

Ured za borbu protiv korupcije KS - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Ured za borbu protiv korupcije KS

Kada je riječ o ustanovama, radi se o sljedećim:

"JU Djeca Sarajevo, Sarajevo-gas, Kamerni teatar, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, Sarajevo-šume, Vodovod i kanalizacija, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Studentski dom, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Psihijatrijska bolnica te Apoteke Sarajevo - do sada. Nastavit ćemo sa aktivnostim, bez obzira na velike pritiske. Imamo već kandidate za smjenu koji su prekršili Uredbu o kontroli javnih nabavki u KS", pojasnio je Kafedžić.

Napomenimo da je direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović, dok Srednju školu za okoliš i drvni dizajn vodi Muamer Muratović.

Muhamed Ahmić je direktor JU Psihijatrijske bolnice, dok je Amar Dovadžija prvi čovjek Studentskog centra.

Minela Bučan je izvršna direktorica Sarajevo-gasa...

Ured za borbu protiv korupcije postupa u skladu sa prijavama osoba koje imaju informacije koje pokazuju nepravilnosti.

"Često je to kršenje Uredbe o zapošljavanju, nedostatak formalno-pravnih uslova, poput radnog iskustva, staža...članstvo u političkoj stranci... Očekujemo od institucija  koje su nadležne za njihova imenovanja da ih razriješi. Moramo djelovati na ovakav način. Do sada je bila praksa da oni počine neki prekršaj, inspekcija ih kazni ili ne i oni ostaju na svojim pozicijama. Ured se odvažio, krenuo hrabro, idemo do kraja. Oni koji krše grubo zakon ili propise i koji to ponavljaju, po našem mišljenju, ne trebaju da obnašaju tako visoke javne i značajne funkcije", poručio je Kafedžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije