Direktor Hitne: RTG tehničar nije olovke uzeo godinama, a koštao nas je 300.000 KM

Radiosarajevo.ba
Direktor Hitne: RTG tehničar nije olovke uzeo godinama, a koštao nas je 300.000 KM
Foto: AA / Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo
Pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo danas je nastavljeno obraćanje direktora javnih institucija, a između ostalih zastupnicima se obratio i Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći Sarajevo. 

Govorilo se o ukidanju odjela za RTG dijagnostiku u Hitnoj pomoći Sarajevo, a direktor je iznio pomalo šokantne tvrdnje. 

"Pošto je ovaj nepopularni izraz u modi, uličarski, ja ga nažalost moram iskoristi. Svi su protiv uhljeba. Ja kada sam došao u februaru 2018. godine dobio sam informaciju da jedna osoba, niti jednim svojim potezom ništa nije uradila u Hitnoj pomoći od 2010. godine, a koštala je građane 300.000 KM. To je rendgen tehničar i ne radi se o više njih, nego o samo jednom.

On je 2010. godine zbog potkradanja pacijenata bio presuđen, ali je zbog proceduralne greške, dakle potkradanje nije upitno, nego je zbog proceduralne greške prilikom otkaza u radu vraćen na posao i isplaćeno mu je 131.000 KM i vraćen je na mjesto u RTG odjelu koji više ne postoji.

Federalni pravilnik o organizaciji službe Hitne pomoći je krovni dokument. Gospodin je vraćen na posao i četiri godine zadnje radi u Hitnoj pomoći sljedeće: Dođe, čita knjige i vrati se s posla, a pritom prima najveću plaću od svih tehničara. Moji kodeksi mi nisu dali 'mira' da to posmatram i morao sam reagovati.

Poštujem ovu instituciju i ja sam uskladio pravilnik s federalnim pravilnikom. Nama treba RTG služba u Hitnoj pomoći, pa da dobijemo novac za RTG aparat. Ne mogu ja nekome dati radno mjesto koje ne postoji. Ja sam rekao gospodinu da treba da radi u službi u kojoj postoji rentgen služba i bio sam vrlo dobronamjeran. Kada sam došao zvao sam i direktora Domova zdravlja, kod gospodina Husića da napravimo transfer. Ali on to nije želio, nastavio je primati platu osam mjeseci, nije hemijsku podignuo.

Preraspodijelio sam ga u skladu s njegovim kompetencijama na mjesto medicinskih informacija zbog toga", rekao je Zalihić pred Skupštinom Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije