Direktor bolnice: Bebe nemaju sepsu, već intrahospitalnu infekciju

0
Radiosarajevo.ba
Direktor bolnice: Bebe nemaju sepsu, već intrahospitalnu infekciju
Foto: Unsplash / Beba

"Dvije, a ne četiri bebe, rođene posljednjih dana u bolnici Gradiška, imaju intrahospitalnu infekciju".

To je potvrđeno nakon jučerašnjih laboratorijskih nalaza, izjavio je Rajko Dodik, direktor bolnice Gradiška. Bebe su upućene na dalje liječenje u Klinički centar Banja Luka.

Nije tačno, naglasio je direktor bolnice u izjavi, da sterilizator, kao što su objavili pojedini mediji, nije radio, rekavši da su u ovoj ustanovi sve bolničke procedure ispoštovane, piše Bl-portal.

Putinova ‘bomba‘ protresla Rusiju, a sada je poslao zlokobnu poruku Šojguu: ‘To je jasan signal‘

Putinova ‘bomba‘ protresla Rusiju, a sada je poslao zlokobnu poruku Šojguu: ‘To je jasan signal‘

"Moguće je, da je neka od porodilja imala infekciju koja se proširila, ali to istražujemo. Sasvim sigurno, utvrdićemo izvor i uzroke. Sve drugo, u smislu bolničkih uslova i procedura u porodilištu, urađeno je u skladu sa medicinskim protokolima. Preduzeli smo sve mjere, na vrijeme uključili antibiotike bebama koje smo potom proslijedili na liječenje u KBC Banja Luka", rekao je direktor Dodik.

On je naveo da su se ova dva slučaja infekcije kod beba desila prije sedam do deset dana, te da su u bolnici blagovremeno reagovali kako bi utvrdili uzroke.

"Zasjedala je komisija za intrahospitalnu infekciju koja je donijela odgovarajuće mjere s ciljem utvrđivanja uzroka", rekao je Dodik i istakao da dezinfikovana i okrečna prostorija za porođaje.

On kaže da je u dva dva prirodna porođaja u vazduhu pronađena bakterija klepsijela, te da je kasnije bilo još poroda, ali nije bilo novih slučajeva infekcije.

Dodik kaže da uzrok nije utvrđen, te da je moguće i da je "neka od prodilja asimptomatski donijela bakteriju".

Klebsijela je gram-negativna bakterija koja izaziva teške infekcije respiratornog i urogentalnog trakta.

On je također rekao da je sadašnja situacija u porodilištu i na Odjelu ginekologije redovna, te da nema razloga za strah za buduće porodilje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije