Diplomatski skandal: Zašto Željka Cvijanović nije otputovala u Dohu?

9
Radiosarajevo.ba
Diplomatski skandal: Zašto Željka Cvijanović nije otputovala u Dohu?
Radiosarajevo.ba / Zašto Željka Cvijanović nije otputovala u Dohu?

U Dohi, glavnom gradu Katara, od 5. do 9. marta se održava se Konferencija u organizaciji Ujedinjenih nacija (UN) na nivou šefova država i vlada pod sloganom „Od potencijala do prosperiteta“.

Na konferenciji koju je otvorio sam emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, među ostalima učestvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da će u „Dohi napraviti dobar posao za Srbiju“.

Domaćoj javnosti je, međutim, promaklo da se na ovom globalnom događaju nije pojavila Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, iako je kolektivni šef državena svojoj 2. redocnoj sjednici od 22. decembra 2022. godine prihvatilo poziv emira Države Katar za učešće „na drugom dijelu V konferencije Ujedinjenih nacija o manje razvijenim zemljama“, a što je Predsjedništvo BiH tada i zvanično saopćilo.

Značajne vijesti sa zasjedanja OIC-a: 57 islamskih zemalja podržalo Rezoluciju o Srebrenici!

Značajne vijesti sa zasjedanja OIC-a: 57 islamskih zemalja podržalo Rezoluciju o Srebrenici!

Bh. mediji su sredinom februar još jednom potvrdili da će „BiH učestvovati na 5. konferenciji UN-a o najnerazvijenijim zemljama svijeta“.

U jednom mediju je objavljen i službeni dokument, Zaključak kojim se potvrđuje da će Cvijanović biti šef delegacije Bosne i Hercegovini na Konferenciji u Kataru, uz članove svojeg i predstavnike Kabineta Željka Komšića i Denisa Bećirovića, te predstavnike Službe za protokol.

Iako je prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, Cvijanović je čak i službenom notom potvrdila učešće na konferenciji u Dohi – posjeta je naprasno otkazana posjeta, a da vlasti te prijateljske države o tome nisu službeno informirane, niti im je dato razložno objašnjenje, što je uistinu diplomatski skandal! Navodno je o svemu informirano Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali ne i zvanična Doha.

Da skandal bude veći sve se to dešava u godini u kojoj Bosna i Hercegovina i Država Katar obilježavaju 30. godišnjicu uspostave diplomatskih veza.

Šta je nagnalo Cvijanović za otkazivanje odlaska na skupu u kojem ovih dana izvještavaju svi svjetski mediji i gdje je bila prilika da se prenese i poruka naše zemlje, zasad iz Predsjedništva BiH nisu objasnili.

Dok predsjedavajuća Predsjedništva u ime BiH narušava odnose sa istinskim prijateljima ove zemlje, predsjednik Srbije na Bliskom istoku, očekivano, bilježi još jedan diplomatski uspjeh - kao jedini visoki zvaničnik iz regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije