Dijaspora u BiH prošle godine poslala 3,41 milijarde KM

Radiosarajevo.ba
Dijaspora u BiH prošle godine poslala 3,41 milijarde KM

U BiH se posredstvom bankarskih računa i neformalnim kanalima prošle godine iz dijapore slilo oko 3,41 milijarda KM, što je za 180 miliona KM više u odnosu na godinu ranije, podaci su Centralne banke, prenosi Srna.

Sa takvim prilivom, doznake radnika iz inostranstva iznose 14 odsto bruto društvenog proizvoda zemlje, što je duplo više od prosjeka zemalja jugoistočne Evrope i predstavljaju ključni pokretač potrošnje, pokazala je i makroekonomska analaza Hipo Alpe Adria banke, pišu "Nezavisne novine".

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da ovakvi podaci ukazuju na to da platežna moć stanovnika u BiH i dalje u velikoj mjeri zavisi od novca iz inostranstva, te da je platni bilans BiH veoma uslovljen prilivom gastarbajterskog novca.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović konstatovao je da Centralna banka može zabilježiti samo priliv novca koji pristiže preko bankarskih računa, dok dobar dio sredstava porodice ili rodbina u zemlju unose direktno, u gotovini.

Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot" rekao je da cifra koja premašuje dvije milijarde upliva novca iz dijaspore pokazuje koliko je veliki potencijal ovog izvora finansiranja  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije