Deveta smrt u Posušju izbjegnuta je pukom srećom

0
Radiosarajevo.ba
Deveta smrt u Posušju izbjegnuta je pukom srećom
Facebook / Osam nastradalih u Novogodišnjoj noći kod Posušja

Mladić dvadesetih godina samo pukom slučajnošću uspio je izbjeći tragediju koja je u novogodišnje jutro Hercegovinu zavila u crno.

Uz Mirelu, Miju, Žanu, Mariju, Ivana, Stipu, Stjepana i Stipu u vikendici na Tribistovu Novu godinu čekao je još jedan njihov prijatelj iz Rakitna.

Nakon što su jedni drugima čestitali i poželjeli sve najbolje u danima koji dolaze, i ne sluteći da je to posljednji stisak ruke, ovaj mladić je malo iza ponoći napustio vikendicu na Tribistovu jer ga je ujutro čekao posao u jednom od ugostiteljskih objekata u nekoliko kilometara udaljenom Blidinju.

Naime, ovaj mladić je zajedno s jednim od preminulih mladića tijekom sezone radio na Blidinju.

Zbog prve smjene on je odlučio vikendicu napustiti brzo iza ponoći, dok je njegov prijatelj ostao s društvom te je na posao planirao iz Tribistova. Na koncu, to mu je i bliže. Nažalost, sudbina je odredila drugačije.

Za tragediju koja se dogodila u kući u kojoj je i sam slavio mladić je saznao na radnom mjestu.

Stotine odaju počast

Jedinog preživjelog s novogodišnjeg slavlja na Tribistovu najbliži su u petak u prijepodnevnim satima u stanju šoka s Blidinja dovezli kući u Rakitno, mjesto gdje se već dana izmjenjivaju tišina i jecaji, molitva i tuga, gdje se kiša stapala sa suznim licima...

Nema kuće koju ova tragedija nije dotakla.

Čak šest mladića i djevojaka koji novogodišnje jutro nisu dočekali živjelo je u ovom malom hercegovačkom mjestu nadomak Posušja. 

"Svi su bili ista generacija, družili su se od malih nogu, malo je ovo mjesto sa samo 1500 stanovnika. Svi su svakome nešto. Obitelji stradalih međusobno su rodbinski isprepletene, a ako nisu rođaci, onda su susjedi. Nema ga u selu koga je ova tragedija ostavila ravnodušnim", kazao je za medije jedan od sumještana stradalih mladića i djevojaka, piše Večernji.

Baš kako su cijeli život zajedno živjeli, tako su i preminuli.

Svi za jednim stolom.

"Jutros je jedan od roditelja rekao je da ih je bilo sedam za stolom, dok je jedan pao jer je sjedio na kraju klupe", kazao je fra Marinko Leko, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnom koji je jučer posjetio roditelje stradale djece.

Smrt osmero mladih iz Posušja potresla je cijelu Hercegovinu, BiH, regiju...

U petak i subotu na društvenim mrežama i putem medija od njih su se opraštali brojni prijatelji, rodbina, dužnosnici, ali i nepoznati ljudi koje je ovaj događaj potresao.

Već u petak navečer više stotina stanovnika Posušja okupilo se u središtu ovoga zapadnohercegovačkoga gradića kako bi odalo počast za osmero mladića i djevojaka koji su preminuli u tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći.

Na Trgu hrvatskih branitelja brojni Posušaci palili su svijeće, zajednički se molili i polagali cvijeće.

Veliki broj njih je plakao izgovarajući imena četiriju djevojaka i četvorice mladića koji su se ugušili u vikendici nedaleko od grada, u mjestu Tribistovu. Paljenje svijeća nastavilo se i u subotu te je tako u večernjim satima pokraj Spomenika majci u Ljubuškom organizirano mirno i dostojanstveno paljenje svijeća i molitva za osmero posuških anđela koji od petka bdiju nad svojom Hercegovinom.

Kiša nije omela ni stanovnike Mostara da za Mirelu, Miju, Žanu, Mariju, Ivana, Stipu, Stjepana i Stipu, ali i sve stradale u potresima u Hrvatskoj svijeće upale na Trgu hrvatskih velikana. Od svojih studenata oprostilo se i Sveučilište u Mostaru.

“Pet studenata Sveučilišta u Mostaru na početku svoga akademskoga puta. Postoji kraj iza kojeg mi ne možemo. Tu se zaustavlja riječ i žalost vlada u ljudima. Na tom mjestu stojimo uz vas. Bez riječi i shrvani u sućuti”, stoji u kratkom dopisu Sveučilišta u Mostaru gdje je Ivan Miličević planirao završiti Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković Filozofski fakultet, Mia Soldo Pravni fakultet, Stipe Pavković Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, a Stjepan Jukić Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Pored toga što je bio jako dobar učenik, Stjepan Jukić bivši je golman Posušja koji je za ovaj klub branio u omladinskoj ligi BiH Jug u kategorijama kadeta i juniora.

“Doviđenja, anđeli... Marija, Mia, Stipe, Ivane, Mirela, Žana, Stipe, neka vas Bog dragi i anđeli čuvaju, a uz Boga i anđele vaš prijatelj i anđeo Stjepan Jukić čuvat će vas, kao što je i čuvao gol svog nogometnog kluba iz Posušja”, poručili su iz ovog kluba.

Marija Pavković bila je članica Škole rukometa HRK Grude i svojevremeno dio ovog sportskog brenda.

Zbog pogibije osmero mladih 2. januar proglašen je danom žalosti u cijeloj BiH.

Vlada Federacije BiH istim povodom danom žalosti je proglasila 4. januar.

Danima žalosti na prostoru ŽZH i Općine Posušje proglašeni su 2., 3. i 4. januar 2021.

Nikad teže

Događajem je šokiran i Borislav Čuljak, dežurni tužitelj Tužiteljstva ZHK, koji je prisustvovao obdukciji tijela tragično preminulih osmero mladih iz Posušja. On je kazao da je uzrok smrti najvjerojatnije gušenje.

"Kako se to dogodilo, pokazat će rezultati obdukcija, ali i vještačenja koja ćemo provesti. Provest ćemo, naime, i određena vještačenja koja se odnose na prostor u kojem se tragedija dogodila", kazao je Čuljak, poručivši da u cijeloj karijeri nije imao teži slučaj.

Već je poznato kako će posljednje zbogom Mireli Rezo obitelj, prijatelji, sugrađani... izgovoriti sutra u podne. Pogreb će se obaviti na groblju Matića križ. Na istom groblju u 14 sati bit će pokopan i Stjepan Jukić. U ponedjeljak je posljednji ispraćaj šest djevojaka i mladića iz Rakitna, tragično stradalih na Tribistovu. Sprovodni obredi počinju u 14 sati, a predvodit će ih biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije