Devet godina od pogibije Trajkovskog

Radiosarajevo.ba
Devet godina od pogibije Trajkovskog


Na današnji dan, prije devet godina, poginuo je makedonski predsjednik Boris Trajkovski u avionskoj nesreći, a zajedno s njim stradali su i njegovi članovi kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blazevski i Anita Krishan Lozanovska, zatim Mile Krstevski iz Ministarstva vanjskih poslova, pripadnici sigurnosti Boris Velinov i Ace Bozinovski te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju predsjednički avion (Beechcraft king air B200) srušio se kod Stoca u Istočnoj Hercegovini.

Godišnjica smrti makedonskog predsjednika i svih stradalih u ovoj nesreći danas biće danas obilježena polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu kod Mostara.

Vijence ispred spomen obilježja položit će su izaslanstva Republike Makedonije, Ministarstva obrane BiH, Grada Mostara, diplomatskog kora u BiH, kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.


Boris (Kiril) Trajkovski rođen 25. juna 1956. godine bio je makedonski političar i predsjednik Makedonije od 1999. do svoje smrti. Rođen je u metodističkoj porodici. Završio je Pravni fakultet u Skoplju, godine 1980., a nakon toga specijalizira u SAD-u. Do 1997. vrši dužnost vođe pravne službe preduzeća Sloboda u Skoplju. Jednu godinu je šef kabineta skopskog gradonačelnika, a do 21. decembra 1998. zamjenik ministra vanjskih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije